Od:
Do:

Održana druga pobožnost križnoga puta u romskom naselju na području Župe Petrijanec

Održana druga pobožnost križnoga puta u romskom naselju na području Župe PetrijanecPETRIJANEC, 24. 3. 2019.
U zajedništvu sa župnikom vlč. Ivanom Sakačem, vjeroučiteljicama i učiteljicama iz Osnovne škole Petrijanec te mještanima iz Strmca Podravskog, glavnom ulicom romskog naselja Donje i Gornje Vratno, održana je II. pobožnost križnoga puta.

Mještani najvećeg romskog naselja na području Varaždinske županije radosno su dočekali župnika Ivana Sakača i na svoj jedinstveni način sudjelovali u pobožnosti križnoga puta. U procesiji je bilo mnoštvo djece koji su s osobitim zanimanjem, uz vedrinu i dječju radoznalost, promatrali odrasle i strpljivo ih slijedili hodajući od postaje do postaje. Križ u procesiji nosio je Željko Oršoš, vjeroučenik 1. razreda Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti, a molitveni dio postaja križnoga puta čitale su vjeroučenice viših razreda Osnovne škole Petrijanec zajedno sa svojim učiteljicama. Postaje križnoga puta bile su raspoređene ispred obiteljskih kuća mještana gdje se zaustavljala procesija.

Župnik Sakač se na kraju održane pobožnosti okupljenima obratio riječima: „Kada smo svi zajedno okupljeni, u ime Isusa Krista, činimo jedinstvenu zajednicu – Živu Crkvu koja je dom i utočište svima koji iskreno traže Gospodina i njegovoj se milosti i pomoći nadaju. Draga braćo i sestre, ne zaboravimo svjedočiti bratsku blizinu i poštovanje prema drugima i u daljnjim svakodnevnim životnim prilikama jer kako kaže stih himničkog napjeva Gdje je ljubav, prijateljstvo, ondje je i Bog.“

Pri samom kraju susreta najmlađi su se posebno radovali jer su bili počašćeni bombonima. Predstavnik romskog naselja Donjeg Vratna, Eduard Oršoš, zahvalio se u ime svih mještana župniku Sakaču na dolasku i pozvao ga da se i sljedeće godine održi korizmena pobožnost križnoga puta u romskom naselju.
 
Kristina Čačić