Od:
Do:

Biskup Josip Mrzljak predvodio pobožnost križnoga puta u romskoj zajednici u Strmcu Podravskom

Biskup Josip Mrzljak predvodio pobožnost križnoga puta u romskoj zajednici u Strmcu PodravskomSTRMEC PODRAVSKI, 11. 3. 2018.
Pod molitvenim geslom “Po svojem si svetom križu otkupio svijet” na četvrtu je korizmenu nedjelju, 11. ožujka, u znak solidarnosti s braćom Romima, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio pobožnost križnoga puta u romskoj zajednici u Strmcu Podravskom.

Križni je put, uz brojne mještane, a posebice one najmlađe, okupio i svećenike Varaždinske biskupije. Tako su ovom velikom događaju za najveću romsku zajednicu u Varaždinskoj županiji, uz mons. Mrzljaka, nazočili predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Mario Kopjar koji je ujedno darovao križ za procesiju, zatim domaći župnik Ivan Sakač, fra Vjekoslav Kocijan iz Franjevačkog samostana u Varaždinu, povjerenik za pastoral Roma u Varaždinskoj biskupiji Damir Slamek, biskupov tajnik Nikola Tomašević i đakon Marko Domiter. Bila je ondje i sestra Karolina Miljak, tajnica Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma te vjeroučitelji i učitelji s područja Varaždinske i Međimurske županije koji svakodnevno rade s djecom romske nacionalnosti.

- Isus Krist je nosio taj križ na kojem je umro, ali nakon toga je uskrsnuo, a u ovom korizmenom vremenu se pripremamo za proslavu blagdana Isusova uskrsnuća, Njegova života. Ali prije toga morao je podnijeti tešku smrt na križu. Taj križni put se događa i danas. Mi svi idemo kroz svoj život noseći svatko svoj križ. Možemo Isusu olakšati taj križ onda kada smo dobri, ako ne griješimo i poštujemo druge, ako smo zajedno. To želimo pokazati i ovom pobožnošću, jer Isusov križni put je i naš križni put. Kroz život nas prate teškoće, bolesti i nevolje te naposljetku završavamo smrću. No, znamo da smrt nije ono zadnje, to nije završetak. Vjerujemo da čovjek poslije smrti ulazi u život, a križni put nas uči kako treba proći kroz ovaj naš život - kazao je tijekom molitve i pobožnosti križnoga puta u romskoj zajednici biskup Josip Mrzljak.

Organizator križnog puta bilo je Povjerenstvo za pastoral Roma Varaždinske biskupije, a posebno vrijedi istaknuti trud i zalaganje tajnice Povjerenstva te vjeroučiteljice u Osnovnoj školi Petrijanec Kristine Čačić. Za romsko naselje, koje je administrativno podijeljeno među dvije općine, Cestice i Petrijanca, a spada pod Župu svetih Petra i Pavla u Petrijancu, ovo je bio više nego velik događaj. Dolazak duhovnog pastira Varaždinske biskupije značio je mnogo za ovu brojnu i specifičnu zajednicu. Molio se i pjevalo, a dječja zaigranost, bezbrižnost i toplina bili su uočljivi na svakom koraku. Križ su tijekom procesije nosili, uime romske zajednice, Željko Oršoš, učenik osmog razreda i kandidat za primanje sakramenta svete potvrde te Josip Levanić, član župne zajednice iz Strmca Podravskog.
 
Goran Damjanić