Od:
Do:

Papina opća audijencija posvećena događajima u Abu Dhabiju

Papina opća audijencija posvećena događajima u Abu DhabijuVATIKAN, 6. 2. 2019.
Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 6. veljače 2019.

Papa Franjo na općoj audijenciji u srijedu 6. veljače osvrnuo se na svoje kratko 27. inozemno putovanje u Ujedinjene Arapske Emirate, ocijenivši ga vrlo plodonosnim.

Kršćansko-islamski dijalog mora biti odlučni čimbenik mira, ponovio je Papa na audijenciji te primijetio kako su UAE postali raskrsnica između Istoka i Zapada, mnogostruka etnička i vjerska oaza, prikladno mjesto za promicanje kulture susreta. U vrijeme kada napasti kršćansko-islamskog sukoba postaju sve izglednije, istaknuto je kako nije nipošto dopušteno poduzimati nasilja u Božje ime, dapače to teško vrijeđa Boga i suprotstavlja se duhu vjere, rekao je papa Bergoglio, objašnjavajući svrhu i uspjeh svoga najnovijeg – kako je rekao – kratkog ali važnog apostolskog putovanja, koje se nadovezuje na susret u Al Azharu u Egiptu 2017.

Sada je napisana nova stranica kršćansko-islamskog dijaloga i obveza promicanja mira u svijetu na temelju ljudskog bratstva. Ovo putovanje, prema njegovim riječima, pripada Božjim „iznenađenjima“. Najvažniji događaj je svakako bio potpisivanje dokumenta o ljudskom bratstvu, u kojem se navodi kako su muškarci i žene pozvani da kao Božji sinovi budu braća. Osuđuje se svaki oblik nasilja, posebno ona koja se opravdavaju vjerom. Tim se dokumentom željelo dati još jednom jasan i odlučan znak da je moguće susresti se i razgovarati, poštovati se i dijalogizirati i unatoč raznovrsnosti kultura i tradicija cijeniti i štititi zajedničke vrednote: život, obitelj, vjerske osjećaje, poštovanje starijih osoba, odgoj mladih i slično, primijetio je Papa i podsjetivši kako je u prvi posjet Arapskom poluotoku poduzeo prije 800 godina sv. Franjo Asiški, koji je išao u posjet sultanu Maliku al-Kamilu. Papa se nada da će mu Asiški siromah pomoći da čuva u srcu ljubav Isusa Krista te priznao kako je i on tijekom boravka u srcu nosio Kristovu molitvu Ocu za svu njegovu djecu i da je molio kako bi kršćansko-islamski dijalog postao odlučan čimbenik za mir u svijetu.

Osvrnuo se i na jaki zagrljaj s milijunom kršćana koji žive u UAE. To su uglavnom radnici iz raznih azijskih, a i afričkih zemalja. Posebno se osvrnuo na susret u katedrali Sv. Josipa i misu na gradskom stadionu, tijekom koje se molilo za mir na Bliskom istoku i Jemenu.

Na kraju se Papa molio za 28 žrtava brodoloma kod Bahama, gdje se potopio brod s izbjeglicama koji su bili u potrazi za nadom i mirnijom budućnosti. Sveti Otac molio se za obitelji utopljenika kao i za cijeli haićanski narod.
 
Izvor: Informativna katolička agencija