Od:
Do:

Na općoj audijenciji papa Franjo se osvrnuo na svetkovinu Duhova

Na općoj audijenciji papa Franjo se osvrnuo na svetkovinu DuhovaVATIKAN, 19. 6. 2019.
Opća audijencija pape Franje u srijedu 19. lipnja 2019.

Papa Franjo je primijetio kako je Duh Sveti stvaratelj zajedništva te pomaže rastu Crkve kako bi išla i preko ljudskih granica i svih skandala. Istaknuo je kako je potrebno iskusiti novi silazak Duha Svetoga ako želimo svjedočiti ljubav koja oživljava sve ono što susreće. Potaknuo je vjernike da to traže od Gospodina, jer je Duh Sveti stvaratelj pomirenja i bratske snage na svim područjima, stvaraći sklad u različitostima.

Sveti Otac je prije svega upozorio mnoštvo okupljenih vjernika na Trgu sv. Petra na važnost molitve. To su – prema njegovim riječima – pluća kršćanskog života bez kojih ne možemo biti kršćani. Duh Sveti ne podnosi zatvorenost. Snagom jakog vjetra otvara sva vrata. Vjetru se pridružuje i oganj, koji podsjeća na Sinaj i dar Deset Božjih zapovijedi – rekao je papa Franjo i istaknuo kako jezik istine i ljubavi svi poznaju. Iz “požara” što proizlazi iz Duhova nastaje Crkva, koja očituje Riječ Uskrslog prosvijetljenu Duhom Svetim. Tako Novo konačno savezništvo nije više utemeljeno na pismenom zakonu na kamenu, već na djelovanju Duha Svetoga koji obnavlja sve stvari i ukorjenjuje se u srca tijela. Riječ apostola postaje nova riječ, koju je moguće shvatiti kao da je simultano prevedena na sve jezike. Duh Sveti se očituje – rekao je papa Franjo – kao dirigent orkestra, koji svira skladnu simfoniju različitosti i to uklanja sve prepreke, pomažući razvoj Crkve. Humanizira sve kontekste. Bog “zavodi” svojom ljubavlju i tako nas uključuje u pokretanje povijesti i početak procesa pomoću kojih probire novi život.

Pozdravljajući razne skupine, Papa se posebno obratio mladim japanskim navjestiteljima mira iz Hirošime i Nagasakija, koji su pobijedili na tradicionalnom natjecanju u Svetoj zemlji, potaknuvši ih da nastave sa svojim pothvatima kako bi ljudima posvijestili potrebu mira. Francuskim i poljskim hodočasnicima preporučio je da čuvaju vrednote Tijelova, slaveći misu, klanjanje pred Presvetim i procesiju. Euharistija je posebna životna prilika za oživljavanje vjere u stvarnu nazočnost Gospodina među ljudima.
 
Izvor: Informativna katolička agencija