Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Aktivnosti, inicijative i projekti

Budući da je ovaj specifičan oblik pastoralne brige za studente novost u našoj biskupiji, konkretni  programi i pastoralne inicijative pokretat će se i ostvarivati postupno, uz otvorenost prema idejama samih studenata i osluškivanje njihovih potreba. Temeljna zadaća studentskog pastorala jest poticanje studenata na radosni vjernički i aktivni sakramentalni život: redovito slavljenje nedjeljne euharistije, pristupanje sakramentu svete ispovijedi i svakodnevnu molitvu. Uz tu pretpostavku, u nastavku donosimo neke mogućnosti i aktivnosti koje će studenti moći pronaći i ostvariti u okviru studentskog pastorala.
 
1. Prilika za razgovor
Student koji se bavi intenzivnim studijem određenog područja, istovremeno se nalazi u dobi u kojoj je možda više nego ikad pozvan jednako intenzivno propitivati i tražiti smisao vlastitog života; tražiti svoje životno usmjerenje, ne samo u akademskom i kasnije poslovnom planu, već i u onom duhovnom. Studentski kapelan je na raspolaganju studentima u tim njihovim traženjima te ima zadaću biti zainteresirani sugovornik koji će imati vremena slušati, ponuditi savjet i pratiti ih molitvom. Osobni razgovor osobito je važan u današnjem svijetu koji nam svojim tehničkim dostignućima u mnogočemu pomaže i život čini jednostavnijim, dok nas istovremeno pomalo zatvara u sebe i na neki način udaljuje jedne od drugih. Smisao razgovora sa svećenikom jest usmjeravanje na Onoga koji sluša - dragog Boga kojem smo pozvani pokloniti svoje povjerenje i od kojeg smijemo tražiti pomoć u teškoćama i ohrabrenje za donošenje važnih životnih odluka.

2. Prilika za sakrament svete ispovijedi
Studentski kapelan bit će redovito na raspolaganju i za sakrament svete ispovijedi. Svjedoci smo situacije u kojoj se svetoj ispovijedi često pristupa samo u okviru velikih božićnih i uskrsnih ispovijedi ili u trenutcima prije početka svete mise kada je sve nekako užurbano, a i naša priprema za svetu ispovijed može biti pomalo površna. Zato će studenti imati priliku dogovoriti se za termin kada će pristupiti sakramentu svete ispovijedi. Na taj način, uz dobar ispit savjesti i mirnu i staloženu ispovijed i zahvalu Bogu nakon primljenog oproštenja, moći će postupno otkrivati veliko blago koje nam pruža sakrament pomirenja kojeg smo uvijek iznova pozvani prepoznati kao istinsko slavlje Božje ljubavi i darivanje Božjeg milosrđa svakom obraćenom grešniku.

3. Zajedničko razmišljanje o Božjoj Riječi – lectio divina/biblijski molitveni susreti
Sveti Jeronim je rekao da onaj tko ne poznaje Sveto Pismo, ne poznaje Krista. Upravo zato važno je da mladi ljudi što je više moguće upoznaju Sveto Pismo, da se „druže“ s njime i da ga postupno sve više zavole i u njemu prepoznaju njegovu bit - a to je da je to Božja Riječ upućena čovjeku za njegovo dobro i za njegovo spasenje. To ne znači samo potrebu intelektualnog bavljenja Svetim Pismom i produbljivanjem znanja o njemu, već ponajprije duhovno druženje sa Svetim Pismom u kojem dopuštamo Božjoj Riječi da nam progovori. Zato će studenti imati prilike u manjim grupama zajednički čitati i razmišljati o svetopisamskim odlomcima. Razgovorom i međusobnom razmjenom ideja, pitanja i nadahnuća moći će se međusobno oplemenjivati i pomagati si na putu rasta u vjeri.

4. Duhovne vježbe u svakodnevici
Za studente će povremeno biti organizirane i duhovne vježbe u svakodnevici, inspirirajući se na „Duhovnim vježbama“ sv. Ignacija Lojolskog. Kao što tijelo treba vježbu kako bi bilo u formi, tako je i naš duh potreban vježbanja. Radi se o unaprijed određenom vremenskom periodu (npr. 4 tjedna) u koem se polaznik duhovnih vježbi posvećuje svakodnevnoj molitvi, promišljanju o duhovnim temama ili svetopisamskim tekstovima, svakodnevnom ispitu savjesti te povremenom izvršavanju određenih konkretnih zadataka djela ljubavi i milosrđa. Uz to, sudionici će imati jedan susret/razgovor tjedno (15-20 minuta) sa svećenikom voditeljem duhovnih vježbi na kojem će se osvrnuti na iskustva doživljena prethodni tjedan, kao i povremene zajedničke susrete svih sudionika.

5.  Karitativna djelatnost i volontarijat
Studenti će imati priliku aktivno se uključivati u razne oblike karitativnih djelatnosti: volontiranje u biskupijskom Caritasu, pučkoj kuhinji, kao i posjećivati domove za starije i nemoćne ili druge ustanove u kojima smo na poseban način pozvani činiti duhovna i tjelesna djela milosrđa.

6. Uključivanje u razne već postojeće inicijative i projekte na razini biskupije vezane uz mlade
Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije tijekom pastoralne (školske/akademske) godine organizira brojne i raznovrsne inicijative na koje poziva mlade naše biskupije kao što su: euharistijska klanjanja, molitveni susreti i bdijenja, kateheze, križni put za mlade, hodočašća i izleti, sudjelovanje u Katoličkoj malonogometnoj ligi i dr. Zadaća studentskog kapelana jest nastojati da svi zainteresirani studenti, osobito oni na prvoj godini studija, što lakše dođu do svih informacija o tim inicijativama te se u njih uključe.

7. Ovisno o interesima studenata, moguće je pokretanje različitih susreta/radionica, primjerice:
  • glazbena grupa (pjevanje i sviranje duhovnih pjesama s ciljem animiranja određenih liturgijskih slavlja);
  • duhovne radionice na njemačkom ili talijanskom jeziku s ciljem učenja i aktivnog korištenja znanja određenog stranog jezika pjevanjem pjesama, čitanjem Svetog Pisma i drugih duhovnih tekstova na stranom jeziku.