Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

O zajednici "Bartimej"

Osluškujući potrebe osoba s invaliditetom, nakon završetka ljeta i katehetskih susreta „Ljeto s Isusom” koji su započeti 23. 6. 2020. godine i održavali su se u prostorima Caritasove pučke kuhinje, susreti su nastavljeni u Pastoralnom centru župe svetog Josipa u Varaždinu. Od lipnja 2022. godine okupljamo se pod imenom zajednica „Bartimej“.
Na tjednim susretima četvrtkom okuplja se do četrdesetak sudionika. Susret započinje u 16 sati i završava u 19 sati. Sudionici su osobe s raznim oblicima invaliditeta, članovi njihovih obitelji, pratnja iz udruga čiji su sudionici članovi i volonteri Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.



 
Zahvaljujući opuštenom početku susreta gdje se nudi okrepa u obliku kave, soka i tome slično, članovi zajednice lakše stupe u komunikaciju sa novim sudionicima. Nakon kave članovi Povjerenstva, volonteri i prijatelji Povjerenstva, započinju katehezu s molitvom. Teme kateheza su različite; razrada liturgijskog čitanja određenog dana, ponekad se naglasak stavi na određeni blagdan koji Crkva slavi ili se produbljuje znanje o životima svetaca, povremeno o svom životnom putu svjedoče članovi obitelji osoba s invaliditetom.




 
Potom slijedi aktivno uključivanje sudionika u raspravu. Svi sudionici sudjeluju otvoreno i iskreno u aktualizaciji zadane teme. Kroz susret, svaki sudionik dolazi do izražaja i svi sudjeluju u odgovorima na pitanja vezana uz temu koja je obrađivana na susretu.Od jeseni 2023. godine došlo je do malih promjena u konceptu susreta pa je tako jedan četvrtak u mjesecu rezerviran za sve one članove koji žele proslaviti svoj rođendan s članovima zajednice. Naime, u zajednici „Bartimej“ se njeguje obiteljski duh; osim što članovi svoje rođendane proslave u krugu obitelji i udruga kojima pripadaju, žele svoj dan proslaviti i sa svojom drugom obitelji, kako često nazivaju zajednicu „Bartimej“. A jedan četvrtak je kreativna radionica u kojoj sudjeluju svi članovi zajednice uključujući se u oživljavanje evanđelja na svetoj misi kojom završava svaki susret.