Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

U početku stvori Bog nebo i zemlju

VARAŽDIN, 30. 11. 2023.
 

Dana 30. 11. 2023. godine, održan je redoviti susret zajednice „Bartimej“ koja se okuplja četvrtkom u Pastoralnom centru župe svetog Josipa u Varaždinu. Na početku susreta sve okupljene je pozdravio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, ujedno i župnik župe sv. Josipa.
           
Volonter Povjerenstva i član zajednice „Bartimej“ Kristijan Skupnjak, sudionicima je zatim progovorio o stvaranju svijeta i čudesnosti našeg eko sustava, citirajući vlč. Tomislava Šaguda koji u tumačenju knjige Postanka između ostalog kaže: „Čitajući prvu stranicu Biblije, teško je ne primijetiti koliko je taj tekst strogo matematički posložen, uređen i dorađen. Svijet je stvoren u sedam dana, što je brojka koja označava puninu, zadovoljavajuću mjeru. Posebni izrazi, koji se ponavljaju, cijelom tekstu daju određen ritam: „I reče Bog… I bi tako… I vidje Bog da je dobro… Tako bude večer, pa jutro…” Uočljiva je i vrlo stroga shema stvaranja s obzirom na sadržaj teksta, a ne samo njegovu strukturu: zemlja je na početku „pusta i prazna” (Post 1,2). U prva tri dana dijeljenjem se stvara prostor koji uklanja početnu pustoš, a praznina nestaje u naredna tri dana ukrašavanjem stvorenog prostora, sve po strogom rasporedu“ - Kristijan je želio naglasiti kako sve što trebamo znati o stvaranju svijeta nalazimo već na prvim stranama Biblije.

Istovremeno je istaknuo kako ga je baka učila da je čovjeka stvorio Bog i sve je bilo u redu s tom tvrdnjom sve dok u školi nije dobio predmet biologiju gdje je rečeno kako je čovjek nastao od majmuna. Ta tvrdnja je u njegovom srcu stvorila nemir i zbunjenost, nije mu bilo jasno zašto bi mu baka lagala. Tek u susretu s Biblijom nalazi odgovore koji umiruju njegov nemir i pune srce novim spoznajama o Božjoj stvaralačkoj moći i mudrosti. Vjera i znanost, tj. biblijski izvještaj o stvaranju i znanstveno tumačenje nastanka svemira nisu u suprotnosti niti se međusobno isključuju. Određenim pitanjima pristupaju na svoj način, iz svog kuta gledanja. Znanost pokušava odgovoriti na pitanje „kako“ i „kada“ je svijet nastao. Vjera daje odgovor na pitanje „zašto“ i „čemu“ je svijet nastao. Znanost obogaćuje naše znanje o kretanju nebeskih tijela, o starosti svijeta, o postanku i razvoju biljnih i životinjskih vrsta itd. Vjera nam, s druge strane, daje odgovor na pitanja o smislu i svrsi postojanja, svemira, svijeta i čovjeka te odakle dolazimo i kamo idemo. Nakon teme sudionicima su bila postavljena pitanja vezana uz temu, a odgovori su bili zanimljivi, jednostavni i poučni.

Nakon toga vlč. Leonardo Šardi je u molitveno duhovnom kutku pročitao Psalam 139., posvijestivši sudionicima kako je svatko stvoren čudesno i s ljubavlju Stvoritelja koji brine o svijetu, ali i svakom svom stvorenju ponaosob. Susret je završen misnim slavljem na kojem su ministrirale osobe s invaliditetom.
Zajednica „Bartimej“ rado raste u novim spoznajama i otvorena je novim saznanjima. Pozivamo sve ljude dobre volje na sljedeći susret koji će se održati 7. prosinca 2023. godine u Pastoralnom centru župe sv. Josipa u Varaždinu od 16 do 19 sati. Dobna granica ne postoji čemu svjedoči i ovaj susret iza nas na kojem su prisustvovale osobe od dvije godine do šezdeset osam godina.

U ovoj zajednici nema barijera ni ikakvih prepreka u komunikaciji; maleni prilaze odraslima, osobe s invaliditetom žele pomoći drugoj osobi s invaliditetom, djeca ponekad pričaju uglas s izlagateljem teme i ovdje se brišu sve ustaljene društvene sheme. Važno je samo jedno - srcem gledati i bližnjega u njegovoj jedinstvenosti prihvatiti.

Anika Sačić
 


Slika
Slika
Slika
Slika