Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Susreti s Uskrslim

VARAŽDIN, 4. 5. 2023.
Dana 4. svibnja 2023. godine, pedesetak članova zajednice „Bartimej“ okupilo se na još jednom u nizu redovitih katehetskih susreta koji se održavaju u Pastoralnom centru župe sv. Josipa u Varaždinu. Članica i volonterka Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Sanja Cmrečnjak, progovorila je o uskrsnom vremenu kao i o prvim susretima s uskrslim Isusom.

U uvodnom dijelu sve okupljene pozdravio je povjerenik Povjerenstva, vlč. Leonardo Šardi, upoznavši ih sa izgledom susreta na kojem je predviđeno i slavljenje rođendana. Zatim se Sanja obratila sudionicima upitavši ih što smo proslavili prije nekoliko tjedana. Svi su znali kako je to bio blagdan Uskrsa kojim slavimo Isusovo uskrsnuće. Zatim je kroz tri susreta pojasnila što se dogodilo s osobama koje su susrele Isusa. Tako je Marija Magdalena bila najprije jako tužna zbog Isusove smrti, a kad je čula Isusov glas na grobu silno se razveselila susretu s njime. Njena radost je bila toliko velika da je nije mogla zadržati za sebe i požurila je reći apostolima da je Isus živ. U šali je nadodala kako je, kad hoćemo da se nešto brzo sazna, važno samo tu vijest reći ženi.Nakon toga je kroz susret dvojice učenika s Isusom na putu u Emaus istaknula kako su oni bili također tužni, ali i razočarani jer nisu očekivali da će Isus završiti svoj život na takav način i ostaviti ih same. No, nakon što su Ga prepoznali u lomljenju kruha, srce im se ispunja radošću te se ponovo vraćaju u Jeruzalem kako bi svima posvjedočili da je Isus uskrsnuo.Naravno da nije izostala priča o nevjernom Tomi koji je bio toliko razočaran da se nije ni želio okupljati sa zajednicom. Nije se nikako mogao „posložiti“ sa svim događajima koji su bili iza njega. No, nakon što vidi uskrslog Isusa mijenja se stanje njegovog srca, nema više potrebu čak ni dotaknuti Isusove rane. U zahvalnosti i predanju ispovijeda svoju vjeru rekavši Isusu kako je on njegov Gospodin i Bog. Nakon rada po grupama, sudionici su odgovarali na pitanja koja su bila povezana s navedenim susretima.Nakon predstavljanja grupnog rada svi zajedno su otpjevali pjesmu „Ostani s nama“. Sanja je susret zaključila naglasivši kako je zajednica vrlo važna u životu svakog čovjeka. Što se događa kada nismo u zajednici? Odlutamo, slabi smo, padamo. Toma i učenici na putu u Emaus odvojili su se od zajednice, ali to nije donijelo dobre rezultate. Da bismo mogli izdržati životne poteškoćevažna je podrška zajednice. Upravo se tu vidi važnost Crkve.Ponekad zajednica podiže nas, a ponekad smo mi pozvani podizati druge. To je ljepota Crkve.

Za kraj susreta uslijedilo je iznenađenje koje su članovi zajednice „Bartimej“ pripremali i u tajnosti čuvali dva mjeseca. Naime, na poticaj majke osobe s invaliditetom svi članovi su pridonijeli svojim prilogom kako bi se vlč. Leonardu, koji ovih dana slavi rođendan, dala izraditi posebna misnica s logotipom zajednice „Bartimej“. Misnica je izrađena kod sestara uršulinki.

Nakon obiteljskog druženja za stolom punog hrane, uslijedila je duhovna okrepa. Svetu misu je predvodio vlč. Leonardo Šardi a ministrirale su i osobe s invaliditetom. Članovi zajednice „Bartimej“ pridonijeli suljepoti svete mise pripremivši pjesme. Članovi ove posebne i velike obitelji nisu samo složni kad treba proslaviti nečiji rođendanveć doista pomažu jedni drugima. Ovdje nije problem osobi s invaliditetom pomoći drugoj osobi s invaliditetom. Volonteri ne čekaju da ih se uputi da pomognu nekome već sami primijete osobu u potrebi.Naravno, tu su i jedni za druge kad je riječ o nekom problemu, krizi i kad su potrebne molitve. Doista, u ovoj se zajednici obistinjuju riječi iz evanđelja: „Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama“ (Dj 2, 42). 
Anika Sačić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika