Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

S Isusom kroz pustinje života

 
VARAŽDIN, 14. 12. 2023.
Na još jednom redovitom susretu zajednice „Bartimej“, imali smo priliku čuti osobno svjedočanstvo gospođe Đurđe Perec. Župa svetog Josipa u Varaždinu okupila je 30-ak sudionika koji su dali slavu Bogu za još jedno druženje kao i za mnoge prethodne susrete. Na početku sve je okupljene pozdravio povjerenik Pastorala osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, vlč. Leonardo Šardi, istaknuvši kako je iznimno sretan zbog tjednih susreta koji pozitivno utječu na sve sudionike. O svjedočanstvu vjere i izazovima u svom životu i životu svoje kćeri Karoline govorila je gospođa Đurđa Perec. Đurđa i Karolina članice su zajednice „Bartimej“ i objema su takvi susreti Božji dar te su iznimno zahvalne što su u zajednici pronašle novu radost i snagu.

Karolina je 44-godišnja Varaždinka koja je sa svojih 8 godina dobila tumor na mozgu u predjelu očnoga živca i ubrzo je izgubila vid, a s godinama je postupno počela gubiti i sluh sve do 2018. godine. Njezina majka Đurđa iznijela je mnoga teža i lakša iskustva koja je prošla: od vrlo čestih Karolininih operacija, epileptičnih napada, rehabilitacije, školovanja u Centru za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ u Zagrebu, odlaska u istarsko odmaralište Premanturu, hodočašća u Lourdes, Fatimu i Međugorje i mnoge druge izazove. Što god su njih dvije prošle, sve bi predale Bogu da ih vodi, a u svemu im je pomagala čvrsta vjera. Unatoč poteškoćama, Karolina je vrlo često pronašla neki razlog za radost, a najčešće bi to bilo u pisanju poezije i izradi rukotvorina.

Objavila je dvije zbirke pjesama: 2011. „Budi mi prijatelj“, a 2014. godine „Pramenovi sjećanja“. Što se tiče ručnih radova, od ukrasnog papira pravi košarice različitih veličina i oblika, od konopca plete kuglice za bor, a od vune izrađuje razne figurice - anđele, krunice i privjeske za ključeve u obliku srca. Dok je mogla, voljela je plesti. Najdraža joj je društvena igra „Čovječe, ne ljuti se“, a u posljednjim godinama velika joj je radost boravak na katehetskim susretima zajednice „Bartimej“. Govoreći o Karolininu životu, njezina majka s posebnom je zahvalnošću ispričala kako su upoznale vlč. Leonarda Šardija koji im je u vrlo teškom trenutku pomogao jer trebalo je naučiti znakovni jezik kako bi se Karolina ponovno što jednostavnije uklopila u društvo.

Poslije Đurđina izlaganja sudionici su iskoristili priliku za komentiranje i svi se slažemo kako Karolinina životna priča može nadahnuti mnoge i potaknuti da budu motivirani. Kad imamo svoje ciljeve i čvrstu vjeru, onda to Bog nagrađuje. Susretljivost Karoline i Đurđe i njihova volja za životom svaku prepreku nadilaze, a obje ističu da bi im vrlo teško bilo bez svetih misa i zahvaljuju svima koje su upoznale na svom životnom putu, posebno mnoštvu prijatelja, volontera i onih koji svrate u goste.

Mi ih možemo samo nastaviti podržavati i preporučiti u molitve da i dalje koračaju hrabro kroz život. Svetu misu na kraju susreta predvodio je vlč. Leonardo Šardi koji je pozvao sve okupljene da nastave radosno iščekivati Isusa koji će se roditi u betlehemskoj štalici na Božić, a da pritom ne zaboravimo ni svetog Ivana Krstitelja koji je najavio Kristov dolazak. Svi ste pozvani na sljedeći susret, posljednji prije božićnih i novogodišnjih blagdana, 21. prosinca od 16 do 19 sati u župi svetog Josipa u Varaždinu. Tamo će se ponovno moći otkriti radost života i slaviti prijateljstvo, kao i na svakom dosadašnjem druženju.
Danijel Kralj


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika