Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Predrasude prema osobama s invaliditetom

VARAŽDIN, 9. 2. 2023.


U četvrtak 9. veljače 2023. godine, u vjeronaučnoj dvorani župe svetog Josipa u Varaždinu, održan je još jedan katehetski susret zajednice „Bartimej“. Sve nazočne pozdravio je povjerenik Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, vlč. Leonardo Šardi. Između ostalog, istaknuo je kako su članovi zajednice „Bartimej“ ostavili lijep dojam na fra Ivana Lotara koji je sa svojim suradnicama gostovao na prošlotjednom susretu. Naime, fra Ivan je iskazao oduševljenje zbog zajednice koja se okuplja i koja raste u zajedništvu na putu prema Bogu. Bilo mu je drago doživjeti toliku radost i zdrav duh koji vlada u samoj zajednici. Nakon uobičajene „vremenske prognoze“, u kojoj su sudionici iznosili životne izazove i okolnosti u kojima se nalaze, progovoreno je o predrasudama prema osobama s invaliditetom.
           
Osoba s invaliditetom, volonterka i članica zajednice „Bartimej“ - Nataša Županić, iz osobnog se iskustva osvrnula na razne predrasude s kojima se sama susretala kao osoba s invaliditetom, ali i na predrasude koje vladaju u društvu prema osobama s invaliditetom općenito. Između ostalog, Nataša je naglasila kako sigurno svaka majka očekuje da će njeno dijete biti zdravo te da je i njena majka to zasigurno očekivala. No, Nataši je u dobi od sedam mjeseci dijagnosticirana cerebralna paraliza. Uslijedili su brojni pregledi, operacije, terapije. Iako je kroz školovanje bilo i dobrih situacija, izlagačica teme je navela kako nije uvijek bila shvaćena te kako je doživljavala razne predrasude i dobivala neugodne etikete. Unatoč svemu tome, odlučila se za put oprosta jer oprostom oslobađamo sebe mržnje, a tu se tada otvara prostor u koji trebamo pustiti Boga jer samo Njegovom milošću možemo istinski oprostiti i bez grča susresti one koji su nas povrijedili.

Nakon Natašinog izlaganja dana je riječ osobi s invaliditetom, volonteru i članu zajednice „Bartimej“ Danijelu Kralju, koji je imao potrebu nadovezati se na predrasude s aspekta slijepe osobe. Danijel je istaknuo: „Čestitam Nataši na hrabrosti i iskrenosti. Nije lako nositi se s predrasudama. Bez obzira na to kako nas društvo gledalo mi se nismo oženili ili udali za tu etiketu: osoba s invaliditetom. Promatrajući nas, osjećam i vidim da mi svi prilazite iskreno, s osmijehom. Zajedno možemo sve riješiti. Ostanimo normalni, sve je manje pravog osmijeha, malo je iskrenih osmijeha, sve je nekako glumljeno. Vi svi ste ovdje bogatstvo veće i od samog bogatstva“.

Uslijedila je otvorena rasprava i sudionicima je dana prilika da postave pitanja ili podijele vlastita iskustva s obzirom na temu. Jedna članica je naglasila kako se u Natašinoj temi osjetio poseban dojam bliskosti i privrženosti ovoj grupi te kako joj se svidio dio o opraštanju. Također, Nataša, ali i ostale osobe s invaliditetom zamoljene su da nam pomognu i pojasne koji je najbolji način pristupa osobi s invaliditetom ukoliko vidimo da joj je potrebna pomoć. Osobe s invaliditetom su istaknule kako je odgovor na to pitanje doista individualan. Netko će od njih sam zamoliti pomoć, netko će rađe sam pokušati nešto napraviti, ali da je uvijek lijepo i dobro upitati osobu s invaliditetom treba li joj pomoć i kako konkretno pružiti pomoć. Opširna i žustra rasprava završena je zaključkom kako smo svi različiti i kako često ni same obitelji osoba s invaliditetom ponekad ne razumiju njihov život i emocionalnu situaciju jer ih gledaju kroz invaliditet.

Susret je završen svetom misom. Idući susret zajednice „Bartimej“ bit će u četvrtak 16. veljače 2023. u župi sv. Josipa u Varaždinu s početkom u 16 sati. Obogaćeni ovim susretom i svjesni kako svatko nosi svoj križ najbolje što zna, donosimo misao bl. Alojzija Stepinca koji je dao pravi lijek i utjehu u svim životnim izazovima: „Imati pouzdanje u Boga i moliti ustrajno. Gospodin zna, kad je pravi čas, da pomogne!“

Anika Sačić



Slika
Slika
Slika
Slika
Slika