Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Kao obitelj zajedno u slavlju i molitvi

VARAŽDIN, 21. 3. 2024. 

Zajednica „Bartimej“ je pomalo neobična zajednica, sačinjavaju je osobe s invaliditetom, njihove obitelji, volonteri, asistenti osoba s invaliditetom i svi ljudi dobre volje. S vremenom i redovitim okupljanjem članova, nestale su barijere koje nam društvo nameće i ova zajednica je doista postala poput malo veće obitelji s tridesetak članova i više. Okupljaju se jednom tjedno s povremenim pauzama kroz jača liturgijska vremena kao što su Uskrs i Božić, te ljetne mjesece.
Treći četvrtak u mjesecu uvijek se obilježavaju rođendani i imendani članova koji u tom mjesecu slave svoj važan dan. Tako je bilo i 21. ožujka 2024. godine, kad su članovi zajednice „Bartimej“ ispunili dvoranu Pastoralnog centra župe sv. Josipa u Varaždinu. Nije nedostajalo ni pjesme, ni radosti, ni iskrenih susreta, a ni suza radosnica. 
Svima koji slave svoj dan, poimence se čestita pjesmom i to uz klavirsku pratnju vlč. Leonarda Šardija, povjerenika za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije te župnika župe sv. Josipa. Jedna slavljenica, ganuta se zahvalila sa suzama u očima i rekla: „Hvala vam, hvala svima, vi ste mi druga obitelj.“ Kao što to u obitelji biva, tako i u zajednici „Bartimej“ članovi rado dijele svoje talente. Borna Kranjčec, osoba s invaliditetom imao je potrebu sve članove počastiti svojom pjesmom koju potpisuje svojim umjetničkim imenom „Borista“.
Nakon slavlja rođendana, valjalo je zastati i prisjetiti se da se još uvijek nalazimo u vremenu korizme. Tako su članovi zajednice „Bartimej“ sudjelovali u župnoj pobožnosti križnog puta i aktivno sudjelovali molitvom i čitanjem postaja križnog puta. Susret je završio svetom misom koju je predslavio vlč. Leonardo Šardi uz asistenciju bogoslova Josipa Sarića. Na misi su ministrirale osobe s invaliditetom. 
Citirajući svetog Pavla želimo naglasiti kako za postajanjem članom zajednice „Bartimej“ nije potrebna nikakva posebna kvalifikacija. Dovoljno je pristupiti sebi i drugome s ljubavlju. Kakvom? Onom opisanoj u Hvalospjevu ljubavi (1 Kor 13, 4-8): „Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje.“
Sljedeći susret zajednice „Bartimej“ održat će se 11. travnja 2024. godine s početkom u 16 sati u dvorani Pastoralnog centra župe svetog Josipa u Varaždinu.
Anika Sačić
Put svijetla
 
Šetajući gradom nailazim
na česmu duhovnosti,
Stadoh pred njom,
obuze me toplina.
Uranjajući svakim korakom
sve sam dublje udisao
čestice zraka i vode
koje lebde iznad mene.
Ulijevaju se u me kao
najčišće kapi ljubavi
što dotaknu ljudsko srce.
Svijetlo mudrosti pade mi na dlan,
osjetio sam dodir mira i
opijajuće ugode u prsima.
Vrtlog emocija nosi me
prema apsolutnom ushitu…
 
Borista 5. 9. 2021.
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika