Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Kateheza o anđelima

ČAKOVEC, 13. 11. 2023.
U ponedjeljak, 13. studenoga 2023. godine, u Udruzi slijepih Međimurske županije održana je kateheza o anđelima koju je vodio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik Pastorala osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Na samom početku sve je okupljene članice i članove pozdravila predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije Marija Ciglar poželjevši vlč. Leonardu Šardiju dobrodošlicu.

Na susretu se govorilo o anđelima i kakvo značenje oni imaju u našem životu. Na samom početku razmatranja izmolili smo molitvu "Anđele, čuvaru mili" i tako smo se prisjetili uloge koju anđeli imaju. Oni su naši čuvari koji nas čuvaju od svakoga zla i grijeha vodeći nas prema Bogu. To su božanska bića slična nama i mi im se utječemo kako bismo pronašli zaštitu. Bog ih je stvorio iz ljubavi, nevidljivi su i besmrtni i ne teže ni za čim materijalnim.  Anđeli također mogu spoznati Boga, ali ne potpuno. U početku svi su anđeli bili dobri jer takve ih je Bog stvorio, no kako su imali mogućnost biranja i odluke hoće li izabrati dobro ili zlo, bilo je i anđela koji su izabrali zlo i tako su skrenuli s Božjeg puta. Među takvima je Sotona koji širi zlo i traži obiljem laži od naših duša da odbacimo Boga, dok na suprotnoj strani Isus poziva naše duše da gledaju prema nebeskom kraljevstvu. Anđeli nas tako usmjeravaju prema putu istine i često su bili nositelji radosnih vijesti, npr. u Bibliji. U Starom zavjetu hvale i slave Stvoritelja, a u Novom zavjetu navješćuju rođenje Ivana Krstitelja i Isusa Krista, raduju se rođenju i uskrsnuću Isusovu, spašavaju svetoga Petra i Pavla iz tamnice. Prema Dioniziju Areopagidu, anđeli se dijele u tri skupine: prvom redu pripadaju serafini, kerubini i prijestolja, drugom gospodstva, sile i vlasti, a trećem poglavarstva, arkanđeli i anđeli. Anđelima nisu dodjeljivana imena osim njih triju, a to su Gabrijel, Rafael i Mihael. Gabrijel se spominje kao navjestitelj Isusova rođenja, Rafael je liječio Tobiju, a Mihael je bio u borbi sa zmajem i, prema imenu, nalikuje Bogu. U liturgiji anđeli u predslovlju hvale Gospodina i tada cijela zajednica vjernika u jedan glas slavi Boga pjesmom i klicanjem. Nebesa su tako združena sa zemljom u euharistijskom slavlju. Na kraju, vlč. Šardi zaključio je da anđeli trebaju ostati nevidljivi jer Isus Krist jači je i prepoznatljiviji od njih, oni trebaju biti samo putokaz prema nebeskoj slavi kamo želimo svi doći.

Nakon razmatranja svi okupljeni i zainteresirani mogli su postavljati pitanja i složili smo se da anđela čuvara svatko od nas ima da mu može pokazati ispravan put u životu, drugačije od svjetovnih prikazivanja u raznim knjigama. Neka i dalje anđeli štite sve nas da bismo Bogu iz dana u dan bili što bliže gledajući ga u vječnom životu kada dođe.
 
Danijel Kralj


Slika