Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Pregled aktivnosti 5. Duhovno-ljetnog susreta osoba s invaliditetom

LUDBREG, 4. 6. 7. 2023.

Od utorka 4. do četvrtka 6. srpnja 2023. godine u Pastoralnom centru u Ludbregu održan je peti Duhovno-ljetni susret koji je okupio 34 sudionika među kojima su bile osobe s invaliditetom, volonteri i članovi Povjerenstva osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, organizatora ovog susreta.
 

U utorak su se svi sudionici međusobno upoznali i predstavili jedni drugima, a potom je druženje nastavljeno u odličnom raspoloženju u iščekivanju večernje svete mise u župnoj crkvi Presvetog Trojstva. Misno je slavlje predvodio vlč. Petar Mlakar uz suslavlje vlč. Leonarda Šardija. Tema svih triju dana bilo je evanđelje u kojem Isus smiruje oluju i valove pozivajući učenike da se ohrabre i da budu čvršći u vjeri. I doista: lađe su mnogo sigurnije kada dopustimo Gospodinu da njima upravlja, ali i onda kad smo svi mi kao zajednica složni. Nakon večere i šetnje Ludbregom uslijedila je večernja molitva gdje su svi sudionici izrekli na čemu su zahvalni prvog dana druženja.

Srijeda je započela jutarnjom molitvom, a nastavljena je doručkom i prvom radionicom na kojoj je vlč. Leonardo Šardi pročitao evanđeoski tekst prethodnog dana, i to na tri načina: kako ga je zapisao evanđelist Matej, kako ga je prenio evanđelist Marko i kako je tekst prepričan, a zatim smo izdvojili što je bilo najzanimljivije i ključno zapamtiti. Vjeroučiteljica Ivana Peček, ujedno i članica Povjerenstva, nastavila je radionicu razmatranjem o krizama jer naše su životne krize poput uzburkanog i nemirnog mora i potrebna je jakost da bi te krize prestale. Svatko je mogao izreći kako se suočavao s krizama, osobito u vremenu svoga puta prema odrastanju, kada treba mnogo podrške obitelji, prijatelja, nastavnika i svih u koje imamo povjerenje. Krize mogu biti prolazne kada u svojoj duhovnoj jakosti shvatimo Božju dobrotu i ljubav, tada možemo i mi sami pomoći drugima da svoje krize što brže svladaju. Jedan od lijekova za rješenje krize svakako je razgovor s obitelji i najbližim prijateljima, ali i razgovor s Bogom, to jest molitva. Nakon jutarnje radionice uslijedila je priprema za svetu misu i pisanje molitve vjernika, a misi je prethodila sveta ispovijed. Misno slavlje predvodio je vlč. Leonardo Šardi, a na misi su sudjelovali i svećenici iz Mariborske biskupije. Nakon ručka, odmora i okrepe popodne je bilo rezervirano za drugu, kreativnu radionicu. Ponovno smo razmišljali o evanđelju koje smo slušali i izrađivali smo lađu, a svi sudionici pokazali su svoju radost što mogu sudjelovati, dok su volonteri opet bili na usluzi da pomognu osobama s invaliditetom i da ih usmjere u kreativnom radu. Nakon šetnje i vježbanja u teretani vratili smo se na večeru, a dan smo završili večernjom molitvom i vrlo emotivnom refleksijom, ponovno prepuni zahvale kao i prethodnog dana, a vrijeme do odlaska na spavanje proveli smo u zajedničkom druženju uz pjesmu i razonodu.

Posljednjeg dana susreta nakon jutarnje molitve i doručka bila je i treća radionica na kojoj smo oživjeli evanđelje pripremajući se tako za popodnevnu svetu misu. U oživljavanju evanđelja sudjelovali smo svi i svojim smo pokretima i glasom prikazali Isusovo spavanje, šum valova i vjetar, uzburkane valove i uplašenost učenika pošto je Isus smirio valove. Poslije šetnje pripremili smo i molitve vjernika, a iza ručka druženje je nastavljeno u boravku Pastoralnoga centra. Pošto su stigli roditelji osoba s invaliditetom, zajednički smo dočekali svetu misu koju je predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš, a na misi je sudjelovao i vlč. Marko Domiter i vlč. Leonardo Šardi. Posebno svečano bilo je evanđelje koje smo kao zajednica prikazali kao i naše molitve vjernika u kojima smo iskazali zahvalnost Bogu na lijepom vremenu, prekrasnom druženju i sklopljenim prijateljstvima. Varaždinski je biskup zahvalio povjereniku Šardiju i cijeloj zajednici koja je stigla na susret, a svi mi zahvalni smo Varaždinskoj biskupiji i Povjerenstvu što smo bili dio susreta koji će svima ostati u nezaboravnom sjećanju.

Na Duhovno-ljetnom susretu volonteri i osobe s invaliditetom brzo postanu prijatelji i, što je najvažnije, svoje prijateljstvo poslije njeguju, a uz to svatko ponešto i nauči, ponajprije to da je lijepo srcem gledati, hodati, slušati i osluškivati Gospodina koji nas poziva da dođemo do mirne lađe koju je za nas pripremio. Takvu smo lađu osjetili u trodnevnom druženju i neka to bude putokaz za neke nove susrete. Molitva, pjesma, ples, razonoda, društvene igre, šetnje, teretana, zajedničko blagovanje hrane, međusobno pomaganje, razumijevanje i osmijeh svih sudionika - sve je to obilježilo susret koji će svima nama ostati zlatnim slovima upisan u sjećanju. Bogu na slavu, a svima nama na radost i veselje ovo je druženje pokazalo kako nema nepremostivih prepreka kad imamo srca jedni za druge, a nema ni granica jer opet smo krug prijateljstva proširili čak do Požeške biskupije. Neka nas Kristova lađa smiruje da i dalje zajedno brodimo mirno kamo nas Gospodin šalje sve do sljedećeg susreta.
 
Danijel Kralj


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika