Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Zajednica "Vjera i svjetlo" - mjesto gdje je svaki pojedinac dar

ČAKOVEC, 18. 11. 2018.
Pretposljednje nedjelje u crkvenoj godini, 18.11.2018., u župi svetog Nikole biskupa u Čakovcu, održan je redoviti mjesečni susret zajednice „Vjera i svjetlo“. Tema ovog susreta bila je „Zajednica - mjesto gdje je svatko važan, gdje je svatko dar.“
Susret čakovečke zajednice „Vjera i svjetlo” započeo je pjesmom „Predivan“, nakon čega se svaki član ukratko predstavio, s obzirom da se ovom susretu pridružilo dosta novih članova. Na ovom susretu bilo je prisutno 25 članova. Nakon riječi dobrodošlice uslijedila je „vremenska prognoza“, odnosno prilika da svatko od prisutnih, tko želi, može izreći ono što misli da mu je važno, a da se dogodilo od posljednjeg susreta. Potom je uslijedila riječ duhovnika Zajednice, fra Ivana Crnkovića, koji je u svom nagovoru osobito naglasio važnost svakog od prisutnih u nekoj zajednici jer svaki od članova čini jedan važan „kotačić“ neke cjeline. Također je rečeno da je svatko od prisutnih upravo po svojim talentima i sposobnostima kao takav Isusu najdraži. Nakon riječi duhovnika, u sredinu kruga postavljen je stol na koji su stavljene puzzle koje su, nakon spajanja u cjelinu, činile sliku Isusa. Uz sliku Isusa, prisutni su stavili svoja imena ispisana na papiriće kao dokaz da je svatko Njegov.
Došao je tako opet red na pjesmu „Isuse, volim te“ i podjelu prisutnih u parove da bi se kroz razgovor pomoću pitanja: „Imam li ja sposobnosti/talente; koje su moje sposobnosti/talenti; kako ih koristim; kako s tim talentima drugima mogu pomoći?“, mogli bolje međusobno upoznati. Od prisutnih se tako moglo čuti da najviše vole pomagati jedni drugima, obavljati kućanske poslove, pročitati dobro štivo, družiti se… Po završetku razgovora, prisutnima su podijeljene krune na koje su upisali svoje talente i sposobnosti. Uslijedila je pjesma „On je vladar svih vladara“ te prigodna molitva, a nakon toga članovi su se podijelili u dvije skupine zbog pripreme oživljavanja Evanđelja i razgovora o istom.
Uoči svete mise nastavljeno je druženje i okrjepa prisutnih uz kolače i sokove. Susret zajednice „Vjera i svjetlo“ iz Čakovca, završen je svetom misom koju je predslavio fra Josip Župan u zajedništvu s fra Ivanom Crnkovićem, dok su vrlo važnu ulogu u samome slavlju imale osobe s intelektualnim teškoćama kroz ministriranje, čitanje i oživljavanje Evanđelja. Članovi Zajednice također su animirali sviranje i pjevanje, u zajedništvu sa župljanima župe svetog Nikole biskupa.
 
Krunoslav Šardi