Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Susret zajednice "Vjera i svjetlo" Čakovec s prijateljskim zajednicama iz Zagreba

ČAKOVEC, 21. 10. 2018.

Treće nedjelje u mjesecu listopadu, 21.10.2018., održan je redoviti susret obnovljene zajednice „Vjera i svjetlo“ u Čakovca. Ovoga puta, na susret u Čakovec, stigle su i dvije prijateljske zajednice „Vjere i svjetla“ iz Zagreba. Zajednice „Betlehem“ i „Sveti Jeronim“ u goste su stigli s 41 članom na čelu s nacionalnim koordinatorom Zajednice gospodinom Zvonimirom Vnučecom, dok se susretu pridružila i donedavna voditeljica zajednice u Čakovcu gospođa Sonja Bistrović.

Po dolasku gostiju iz Zagreba, pripremljena je tjelesna okrepa u Katoličkom domu župe svetog Nikole biskupa u Čakovcu, nakon čega su, zajedno s domaćinima, gosti razgledali znamenitosti grada Čakovca. Tako su gosti iz Zagreba posjetili Muzej Međimurja u kojem su mogli vidjeti i malo se upoznati s tradicijom najsjevernijeg dijela Hrvatske, a u nastavku razgledavanja prisutni su se uputili prema spomeniku hrvatskim braniteljima u samom centru grada.

Zatim je uslijedio i službeni dio samog susreta koji je ovog puta održan u dvorani Katoličkog doma u Čakovcu. Susret je započeo pjesmom i uvodnom molitvom koju je održao duhovnik čakovečke zajednice fra Ivan Crnković. Nakon molitve održana je prilagođena i spontana rasprava o tome što su sve prisutni proživjeli u proteklih mjesec dana te je iskorištena prilika za čestitanje rođendana članovima zajednica. Potom je uslijedila priprava za svetu misu. Prisutni su tako bili podijeljeni u dvije grupe: osobe s intelektualnim teškoćama za ovu svetu misu pripremile su oživljavanje evanđeoskog ulomka, čitali su i ministrirali na svetoj misi. U drugoj su grupi roditelji i prijatelji zajednice kroz razgovor i razmjenu svakodnevnih životnih iskustava raspravljali evanđeoski tekst pomoću postavljenih pitanja. Tako su se mogli čuti odgovori na pitanja: „Što bi vi učinili da ste u poziciji o nečemu odlučivati, odnosno da ste prvi, te je li služenje drugima radost ili muka?” Od prisutnih se moglo čuti da bi trebalo više poraditi na međusobnom zajedništvu i prihvaćanju jer je svatko kao takav jedinstven. Isto tako čulo se da služenje drugome može biti ponekad muka, no ipak u služenju prevladava radost ukoliko se Boga uvijek stavlja na prvo mjesto jer tada sve ima svoj potpuniji smisao.

Nakon pripreme, slavljena je sveta misa koju je predslavio vlč. Leonardo Šardi u zajedništvu s fra Ivanom Crnkovićem. Vlč. Šardi je na jednostavan i spontan način svima približio važnost i potrebu služenja drugima pri tome naglasivši da se tako na ispravan način uvijek može biti prisutan u Božjoj blizini. Valja naglasiti da su u tom misnom slavlju važnu ulogu cijelo vrijeme imale osobe s intelektualnim teškoćama što je bilo posebno dojmljivo za vidjeti.

Susret u Čakovcu, nakon Euharistijskog slavlja, zaključen je druženjem, razgovorom, molitvom i pjesmom.
 
Krunoslav Šardi