Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Kokotičeki upoznali lik i djelo svetoga Franje Asiškog

VARAŽDIN, 9. 10. 2018.
U utorak, 9. listopada, članovi udruge "Kokotiček" upoznavali su osobu koja je, određenim dijelom, promijenila tijek ljudske povijesti. Iako je živjela prije 800 godina, i danas postoje plodovi njezina djelovanja. Progovorili smo o životu svetoga Franje Asiškoga čiji smo spomendan nedavno proslavili.

Susret je započeo međusobnom izmjenom događaja koji su nas kroz proteklih tjedan dana razveselili. Nakon toga izmolili smo jednu od najpoznatijih molitava svetoga Franje, a to je „Pjesma brata sunca”, odnosno „Pjesma stvorova”. U njoj smo prepoznali različite motive iz prirode: sunce, oblak, mjesec i zvijezde, te smo odmah zaključili kako je sveti Franjo bio ljubitelj prirode. Kokotičeki su upoznali kratki životopis svetoga Franje te uočili razlike koje postoje između dijecezanskih svećenika i redovnika - fratara - koji i dan danas nasljeduju pravila života svetoga Franje. Teoretski dio potkrijepili smo i kratkim crtanim filmom o svetom Franji Asiškom.

Nakon odmora, napravljena je kreativna radionica u kojoj su korisnici Udruge dobili dva motiva iz Pjesme stvorova koje su onda obojali i zalijepili u svoje vjeronaučne bilježnice. Kada se govori o svetome Franji, neizostavno je i zapjevati pa smo tako naučili jednu novu pjesmu: „Bože moj dopusti mi!” koja nam je ujedno bila i molitva. A za kraj susreta, riješili smo zajedničkim snagama križaljku čije je konačno rješenje bila tema o kojoj smo govorili.

Uz nekoliko pjesama, druženje i razgovor, završen je još jedan vjeronaučni susret u udruzi Kokotiček.
 
Leonardo Šardi