Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Život svete Terezije od Djeteta Isusa

VARAŽDIN, 13. 10. 2022.
U četvrtak, 13. listopada 2022. godine, u vjeronaučnoj je dvorani župe svetog Josipa u Varaždinu održan još jedan katehetski susret zajednice „Bartimej“. Okupilo se oko 40 sudionika i ponovno je druženje bilo ispunjeno radošću i veseljem. U ime Povjerenstva na početku se okupljenima obratila tajnica Povjerenstva Anika Sačić, a zatim smo dobili i nekoliko korisnih informacija o daljnjim događanjima u zajednici.
Središnju je temu, koja je započela uz pjesmu „Mi želimo uzdić Isusa“, vodila članica Povjerenstva Sanja Cmrečnjak, a u tom smo dijelu upoznali svetu Tereziju od Djeteta Isusa. U svojih nešto manje od 25 godina života ta je svetica prošla svakakve kušnje, ali uvijek se pouzdala u Boga kojeg je neizmjerno ljubila. Poznajemo je još i pod imenom sveta Mala Terezija. Rođena je 2. siječnja 1873., a umrla 30. rujna 1897. godine. Bila je najmlađa od devetero braće, no od njih četvero je vrlo rano umrlo pa je živjela sa četirima sestrama. Roditelji su je odgajali u katoličkoj vjeri i kršćanski je odgoj mnogo utjecao na njezin život kao i na sve članove obitelji jer njezini su roditelji prva obitelj koja je u Katoličkoj Crkvi proglašena svetima. U svojoj 4. godini ostala je bez majke pa je zatim brigu o njoj vodio otac i starije sestre među kojima je Paulina doslovno zamijenila majku. U Terezijinoj 9. godini života sestra Paulina otišla je u samostan karmelićanki, zatim je Terezija oboljela od teške bolesti, ali ugledavši lik Blažene Djevice Marije, pronašla je u njemu utjehu i ubrzo je, na blagdan Duhova, čudesno ozdravila. Sa svojih 15 godina krenula je i ona u Karmel, no bila je premlada da bi ušla u samostan, ali kad je pitala za dopuštenje papu Lava XII. i dobila odgovor neka sluša što će poglavari reći i da će stići onamo bude li to Bog htio, lakše je stremila prema svom cilju i nakon godinu dana uspjela. U samostanu Terezija je mnogo molila i vrijedno radila, željela je spasiti ljudske duše i svećenike i svaki je izazov prihvaćala s osmijehom na licu, čak i pred kraj života, pošto je oboljela od tuberkuloze od koje je i umrla. Sveta Terezija od Djeteta Isusa zaštitnica je crkvenih naučitelja, djece bez roditelja, Francuske i bolesnika oboljelih od tuberkuloze. Papa Pio XI. proglasio ju je blaženom 29. travnja 1923., a svetom 17. svibnja 1925. godine, dok joj se spomendan slavi 1. listopada.
Nakon razmatranja njezina života sudionici su se podijelili u tri skupine i razmišljali o Terezijinu djetinjstvu, redovničkom životu te o bolesti i smrti. Zaključujemo da je sveta Terezija od Djeteta Isusa značajna za sve nas jer je živjela ponizno i u molitvi je pronalazila snagu. Koračajući putem ljubavi prema Bogu, pokazala nam je primjer kako pomoći u nevolji i rasti u vjeri unatoč svim životnim kušnjama te smo spoznali da se gledanjem u Gospodina nećemo nikada izgubiti. Za životni primjer neka nam bude i njezina vedrina u vremenu bolesti.
Nakon središnje teme neki su članovi zajednice imali razloga za slavlje pa smo se proveselili s njima, a potom je uslijedila sveta misa koju je predvodio tajnik varaždinskog biskupa, vlč. Marko Domiter. Predvoditelj euharistije istaknuo je u svojem duhovnom razmišljanju kako svatko od nas ima nešto što može ponuditi zajednici i u sabranosti smo mogli razmisliti što to može biti. Netko voli pomagati, netko je odličan u pričanju viceva, drugi su odlični u nogometu, a netko opet u pisanju poezije ili u kakvoj drugoj vještini koju znaju, a svi zajedno prikazujemo Bogu najvrjednije što imamo - sve što nas čini radosnima. U toj radosti krenuli smo svojim kućama s vjerom da smo mnogo naučili iz primjera svetice koju smo predstavili. Sljedeći će susret biti na istome mjestu idućeg četvrtka, 20. listopada, od 16 do 19 sati, i svi ste pozvani na nastavak gradnje prijateljstva s Isusom, a tako se još više zbližavamo i jedni s drugima.
 
Danijel Kralj
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika