Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Žene u Bibliji

VARAŽDIN, 30. 3. 2023.
Dana 30. ožujka 2023. Godine u Župi sv. Josipa u Varaždinu, okupilo se tridesetak članova zajednice „Bartimej“ na još jednom redovitom katehetskom susretu. Promišljali su o ulozi žena u Bibliji. Sve okupljene je pozdravio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije.

Članica Povjerenstva Ivana Peček, kroz pitanja i uključivanje sudionika, predstavila je nekoliko važnih žena iz Biblije. Nakon molitvenog početka koji je uzet iz Biblije (1 Sam 2, 1-10), Ivana je približila sudionicima ulogu žena u Isusovo vrijeme kada one nisu imale pravo glasa. Primjerice, otac je posjedovao kćer i ukoliko je on u bilo kojem trenutku odlučio da je kći spremna za udaju tada je on i dogovorio udaju bez da se prije posavjetuje s njom. Isto tako, mogao ju je i prodati u roblje pri čemu je ona morala prihvatiti očevu odluku.
Na pitanje kako su se oblačile žene u Isusovo doba, sudionici su odgovarali kako su imale dugu kosu, šminkale su samo oči, odjeća je bila duga i cijelo tijelo je bilo pokriveno. Izdvojeno je kako je u nekim religijama važno pokrivati kosu jer je duga kosa u žena, kod nekih kultura, znak ženstvenosti pa pokrivanjem izbjegavaju nečiste misli kod suprotnog spola.

Izdvojivši Anu, Dalilu, Elizabetu, Esteru, Evu, Hagaru, Ivanu, Leu, Rahelu, Mariju, Mariju Magdalenu, Martu, Priscilu, Saru, Suzanu i Tabitu kao žene koje su obilježile svoje vrijeme, izlagateljica je upitala sudionike koga bi oni izdvojili kao osobni primjer u životu. Odgovori su bili različiti. Neki su napomenuli kako su sve žene iz Biblije primjer. Više sudionika se složilo kako im je primjer Marija, Isusova i naša majka, jer se potpuno prepustila Božjem vodstvu iako nije znala što će to sve značiti. Neki su naglasili kako je Marija najvažnija osoba u kršćanskom životu i primjer koji treba slijediti te kad izgubimo svoju ovozemaljsku majku uvijek imamo Nebesku Majku, Majku milosrđa, i da se Njoj uvijek možemo utjecati. Nekima je bilo teško izdvojiti baš ženu iz Biblije kao primjer u životu, stoga je napomenuto kako je poseban primjer vjere bila sveta Majka Terezija.

Nasmijani sudionici završili su službeni dio susreta zajedničkom molitvom. Nakon susreta održana je pobožnost križnog puta koju je predvodio vlč. Leonardo Šardi, a članovi zajednice su, izmjenjujući se, držali križ na svim postajama.

Zaključivši pobožnost križnog puta, vlč. Leonardo je naglasio „kako smo pozvani pomoći nositi križ Isusu, ali i pomoći nositi križ jedni drugima. Kad nam se čini da nemamo ništa, kad nam se čini da ne možemo puno, uvijek imamo dvije ruke koje možemo sklopiti na molitvu te tako posvetiti sebe i svijet oko sebe čineći ga boljim mjestom za život.“ Nakon križnog puta slavljena je sveta misa.

Sljedeći susret zajednice „Bartimej“, na koji su dobrodošli svi ljudi dobre volje, bit će 20. travnja u 16 sati u Župi sv. Josipa u Varaždinu.
Anika Sačić
 
 
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika