Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Započeli susreti za osobe s invaliditetom "Ljeto s Isusom"

VARAŽDIN, 23. 6. 2020.
U organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, u utorak, 23. lipnja 2020. godine u dvorištu Caritasovog centra na Banfici u Varaždinu, održan je prvi susret osoba s invaliditetom pod nazivom „Ljeto s Isusom“. Susreti su to katehetskog tipa, prožeti radionicama, molitvom, pjesmom i druženjem. Na prvom takvom susretu okupilo se 20-ak osoba među kojima su bile osobe s invaliditetom, roditelji i volonteri.

Nakon okupljanja susret je započeo „vremenskom prognozom“. Dio je to u kojem su prisutni mogli podijeliti svoja iskustva proživljena kroz ovo teško i izazovno razdoblje izazvano pandemijom novog koronavirusa. Obzirom da je ovo mnogima bilo prvo druženje nakon duljeg vremena, sudionici su istaknuli da su im druženja s prijateljima najviše nedostajala jer ne postoji ništa bolje od susreta uživo s drugom osobom. No, također je istaknuto da je ovo vrijeme bilo iskorišteno za više druženja i zajedništva s obiteljima jer je trebalo ostati doma i biti odgovoran.

Svaki susret „Ljeta s Isusom” temelji se na liturgijskim čitanjima toga dana. Tako je pročitano evanđelje po Mateju (Mt 7, 6. 12-14) nakon čega je uslijedila rasprava kroz tri dijela. U prvome djelu ispričana je priča o tome kako nastaju biseri te je na tu temu povedena i rasprava o tome što nam je zaista bitno u životu i što nikako ne bismo dopustili da se gazi. Tu je iznad svega istaknuta obitelj, posebna prijateljstva te ljubav. U drugome dijelu sudionici su pričali o „zlatnom pravilu”, odnosno Isusovim riječima „Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima”. U ovome dijelu, sudionici su se najviše zaustavili na pitanju što ih boli u odnosu drugih osoba prema njima. Naime, osobe s invaliditetom često se susreću s nerazumijevanjima te neprikladnim ponašanjem drugih osobama prema njima. Također, sudionici su promislili i kakvi su oni prema drugima. U posljednjem dijelu razgovora, naglasak je stavljen na sliku „vrata” te su prisutni izmijenili svoje razmišljanje na pitanje za koga uvijek imaju otvorena vrata svoga srca. Cijeli taj razgovor bio je prožet duhovnim, ali i svjetovnim pjesmama.

Uslijedila je zatim i kreativna radionica koja se sastojala od tri zadatka. Prvi, slaganje narukvica od perlica koje su označavale bisere. Na taj način sudionici su istaknuli još jednom ono što im je najvrijednije u životu te što čuvaju poput biserja. Drugi, sudionici su na papir napisali svoje boli koje su stavljene pred križ na oltaru u slavlju svete mise. Treći, sudionici su pripremili osobne molitve vjernika koje su pročitane na svetoj misi.

Prvi susret „Ljeta s Isusom“ zaključen je svetom misom, koju je predslavio, vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Sljedeći susret bit će u utorak, 30. lipnja na istome mjestu, a dolazak na susret potrebno je najaviti.

Prijave za susrete i sve dodatne informacije moguće je dobiti kod povjerenika za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, vlč. Leonarda Šardija, 042 716-096 / 091 933 5950 te na pastoral-osi@biskupija-varazdinska.hr. Plan i program susreta možete pročitati ovdje.

Krunoslav Šardi