Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Započeli online-katehetski susreti za osobe s invaliditetom i prijatelje

VARAŽDIN, 29. 10. 2020.
Kroz protekla dva četvrtka, 22. i 29. listopada 2020. godine, putem aplikacije Zoom, održani su online susreti osoba s invaliditetom, volontera i članova Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Zbog trenutne epidemiološke situacije i zaštite zdravlja, pristupilo se ovom obliku pastoralno-katehetskih sadržaja za osobe s invaliditetom. Takđer, ovo je prilika da se na susrete osoba s invaliditetom, u organizaciji Povjerenstva, priključe i sve one osobe koje nisu u mogućnosti biti prisutne na susretima uživo zbog udaljenosti njihovog mjesta prebivališta.

Susreti se odvijaju prema sljedećem programu. Na samome početku, svaki sudionik se ukratko predstavlja i govori što se to kroz protekli tjedan dogodilo u njegovom životu. Na taj način, šiti se krug poznanstava, ali dijele se radosti i teškoće svakodnevnog života što je izuzetno važno u situaciji u kojoj se nalazimo. S obzirom na razne mogućnosti koje donosi tehnologija, uvijek se odabere i nekoliko pjesama koje zajednički slušamo i pjevamo tvoreći veliki zbor diljem naše Varaždinske biskupije.

U drugom dijelu programa otvaramo temu susreta koju redovito vode članovi Povjerenstva. Na prvome susretu, vjeroučiteljica Sanja Bratinšćak govorila je o biblijskom tekstu iz Lukina Evanđelja o bogatašu i Lazaru (Lk 16, 19-31), a na drugome susretu Anika Sačić govorila je o duhovnoj opremi imajući u pozadini tekst Pavlove poslanice Efežanima (Ef 6, 10-20). Pomoću PowerPoint prezentacije izlaže se tema. I jedan i drugi susret bili su upućeni prema danima koji slijede: svetkovini Svih Svetih i Dušnom danu.

Treći dio usmjeren je prema razmjeni mišljenja i iskustava sudionika susreta. Na proteklim susretima mogla su se čuti lijepa razmišljanja vezana o važnosti duhovnog bogatstva, o opraštanju, o omiljenim svecima i zaštitnicima. Na ovaj način, svaki sudionik obogaćuje drugoga jer svaki kreće sa svog polazišta, a svi smo usmjereni k istome cilju - Kristu Gospodinu.

Posljednji dio susreta jest molitvenog karaktera. Sudionici imaju priliku izreći svoje molitve ili se priključiti unaprijed pripremljenoj molitvi. Ukoliko ostane vremena, svaki može postaviti svoja pitanja ili podijeliti neka iskustva.

Na daljnje susrete mogu se priključiti sve zainteresirane osobe. Potrebno je instalirati aplikaciju Zoom na računala ili mobilne uređaje. Također, potrebno se i prijaviti preko kontakata Povjerenstva (email: pastoral-osi@biskupija-varazdinska.hr) ili preko Facebook stranice Pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Nakon prijave, sudionici dobivaju link preko kojega se mogu priključiti kao i termine održavanja online-susreta. U pravilu se susreti održavaju četvrtkom od 14:30 do 16:30 sati, no uvijek postoji mogućnost promjene termina. Iz tog razloga potrebna je prijava.

Zahvalni za dar tehnologije koja u ovim vremenima pomaže da ne ostanemo sami i socijalno distancirani, radujemo se svima koji će nas obogatiti svojim prisutstvom ili podržati molitvom.

 
Leonardo Šardi