Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Zajedno možemo sve - susret volontera

VARAŽDIN, 29. 10. 2022.
Vjeronaučna dvorana župe svetog Josipa u Varaždinu, u subotu 29. listopada 2022. godine, bila je mjesto susreta volontera okupljenih u zajednici „Bartimej“. Jedna od temeljnih zadaća Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije jest uključivanje osoba s invaliditetom u ponuđene aktivnosti. Zbog toga se ovome susretu, namijenjenom volonterima, pridružilo pet osoba s nekim oblikom tjelesnog invaliditeta.

U uvodnom dijelu susreta sve prisutne pozdravila je tajnica Povjerenstva, gospođa Anika Sačić. Bila je to i prilika da se okupljenima predstavi niz aktivnosti koje ovo Povjerenstvo provodi. Između ostaloga, tu su istaknuti projektni tjedni koji se u Republici Hrvatskoj, u suradnji s međunarodnom zakladom „socioMovens. Giving Europe a soul“, provode još od 2015. godine. Upravo zbog toga ovo Povjerenstvo okuplja volontere okupljene u zajednici „Bartimej“ od kojih je većina prošla i kroz projektne tjedne proteklih godina. Zatim, spomenuti su i tjedni katehetski susreti osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja, okupljenih također u istoimenoj zajednici „Bartimej“, a koji svoje susrete održavaju četvrtkom u ovoj župi.

Želeći dati do znanja kako u Povjerenstvu „zajedno možemo sve“, na ovaj susret pozvane su i osobe s invaliditetom kako bi i one, prema svojim sposobnostima, dale svoj doprinos. Održana je kratka radionica o vođenju grupnog rada. Kako se na našim susretima okupljaju osobe s raznim oblicima invaliditeta, jedno od osnovnih pravila grupnog rada bilo bi prihvaćanje i uvažavanje svakoga bez obzira na njegovo oštećenje. To bi značilo dopustiti osobi da slobodno izrazi svoje mišljenje i svoj stav o nekoj temi. Također, uloga nas kao domaćina u vođenju susreta jest gradnja međusobnih odnosa i otvorena, odnosno topla, komunikacija. Važno je i dati do znanja svakoj osobi da nam je stalo do toga da čujemo upravo njeno mišljenje. Ako neka osoba ima problema u komunikaciji ili je sramežljiva, voditelj je treba ohrabrujuće potaknuti da slobodno izrazi vlastiti stav. Svatko od nas ljudi je različit. No, bez obzira na to svakoga trebamo promatrati kao pojedinca, odnosno kao jedinstvenog u Božjim očima. To pravilo vrijedi i u situaciji kada nam se netko po karakteru ne sviđa, a tada nam se valja prepustiti Božjoj milosti. Isto tako vrijedi i pravilo prema kojem voditelj nipošto ne smije odavati dojam prema sudionicima kao da su na istražnom ispitivanju, već nakon što je voditelj izrekao svoje, pažljivo promotriti tko se zainteresirao i s njime započeti dijalog. Jednako tako važno je izbjegavati bilo kakav oblik poučavanja, već koristiti tzv. „ja“ rečenice (npr. „Kada vičeš, ja ne mogu čuti što mi poručuješ. Molim te pričaj malo sporije i bez vike“). Iznimno je važno da sugovornika ne „pokopamo“ u startu, već mu damo na važnosti, čak i u situaciji kada je netko previše pričljiv. Tako ćemo ga ohrabriti, odnosno još je i bolje posvetiti vrijeme toj osobi nasamo. Na kraju ove teme zajednički smo zaključili da, iako nas možda neće svi moći razumjeti, znat ćemo da smo napravili sve kako bi sugovornicima pružili osjećaj važnosti i slobode izražavanja. Na to nas potiče i sv. Ivan od Križa kada kaže: „Gdje nema ljubavi, unesi ljubav i ubrat ćeš ljubav“.

U kreativnom dijelu susreta volonteri su izrađivali privjeske koji će se dijeliti korisnicima udruga ili ustanova za uspomenu prilikom posjeta predstavnika Povjerenstva. Ovim putem želimo obitelji Senko Benček zahvaliti na donaciji materijala i tiskanju privjesaka. Također, najavljene su i neke od aktivnosti o kojima će volonteri biti na vrijeme obaviješteni.
 
Krunoslav Šardi


Slika
Slika
Slika
Slika