Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Zajedništvo zemaljske i nebeske Crkve

VARAŽDIN, 28. 10. 2021.
Ciklus katehetskih susreta osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja, u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, koji se održavaju u župi svetog Josipa u Varaždinu, nastavljen je u četvrtak 28. listopada 2021. godine.

Ovotjedni susret, koji je okupio 30 sudionika, već tradicionalno je započeo „vremenskom prognozom“, u kojoj su sudionici ponajviše isticali svakodnevne aktivnosti kojima se bave. U uvodnom dijelu sudionicima je predstavljena i tajnica Povjerenstva gospođa Anika Sačič, koja je pri tome istaknula, „da odnedavno radi u najposebnijem uredu na svijetu te da joj taj posao pričinjava veliko zadovoljstvo“. Zatim smo zajednički otpjevali i pjesmu s pokretima „Deca od Boga“.

„Voditeljsku palicu“ preuzeo je, zatim, pjesnik i profesor hrvatskog jezika i književnosti gospodin Danijel Kralj. On je na početku zahvalio Povjerenstvu i vlč. Šardiju na ovim susretima i obiteljskom zajedništvu koje ga prilikom svakog susreta ispunjava novom snagom topline i pozitive jer, kako je istaknuo: „Ovo je mjesto gdje smo svi jednaki i spremni uvijek međusobno si pomagati što je dokaz da smo ljudi, a ne brojevi“. U nastavku, Danijel se prisjetio i brojnih susreta na kojima do sada sudjelovao, kao i sklopljenih iskrenih prijateljstava koja mu jako puno u životu znače. Također, progovorio je i svojoj snažnoj vjeri koju živi od rođenja, pa je kao poticaj svima istaknuo da u vjeri čovjek uvijek treba težiti prema gore, baš kao što je to učinio i Bartimej koji je nakon ozdravljenja ostavio sve da bi mogao slijediti Isusa Krista. U nastavku nas je Danijel upoznao i sa svojim „prijateljem“ Brainer speak 2000 - glasovnim aparatom kojega koristi u svakodnevnoj komunikaciji. Taj aparat funkcionira na način da se u njega upiše neki tekst koji se zatim pretvori u glasovnu poruku. Na sličan način on koristi i mobitel. Aparat ima šest tipki čijom kombinacijom je moguće ispisati sva slova abecede.

U nastavku susreta naša prijateljica Karolina, ispričala nam je svoje avanture sa psom vodičem. Psi vodiči pomažu slijepim i gluhoslijepim osobama u kretanju. Oni ih vode gdje god treba. Karolinin pas bio joj je u jednoj situaciji zaista od velike pomoći kad se izgubila. Naime, kad se Karolina zbunila pa nije znala do doma, pas je preuzeo vodstvo te je ipak u pravo vrijeme i na siguran način doveo Karolinu doma taman prije kiše. U nastavku se Karolina prisjetila i zgode sa psom vodičem u crkvi. Naime, župnik je svoje suradnike upoznao s činjenicom da će Karolina na misu dolaziti sa psom i s tim su se svi složili. No ipak, nakon nekog vremena našao se tamo jedan čovjek koji se pobunio, pa otkad ga je neka žena opomenula, on više u tu crkvu nije dolazio.

Pred nama je za nekoliko dana blagdan Svih Svetih, pa je tako drugi dio ovog susreta bila prilika da povjerenik, velečasni Šardi, kroz molitveno-slavljenički dio susreta, u kojem su nam se pridružila tri mladića s gitarama, progovori o ovome blagdanu. Tako smo se na početku prisjetili svetaca koje znamo, poput svetog Franje, svetog Ante ili svetog Stjepana. No, na blagdan Svih Svetih, spominjemo se svetih koje znamo, ali i ne znamo, jer nebo je puno svetaca. To pak znači da i svi mi jednoga dana možemo postati svetima, jer svi smo mi pozvani na svetost. Svetac je onaj koji se trudi čim manje griješiti. Kako bi to mogli ostvariti pozvani smo slijediti dvije zapovijedi: ljubiti Boga, odnosno čovjeka. Na Dušni dan želimo posebno moliti za duše u čistilištu. Čovjek kada umre ne može za sebe više ništa učiniti, no zato smo mi kao vjernici pozvani moliti za druge kako bi jednog dana i mi pristigli u raj, baš kao što nam to govori pjesma, fra Bonaventure Ćuka: „Hoću li ja u raj?“ Uslijedila je meditacija pod naslovom „Svi Sveti“, nakon koje su se sudionici prisjetili nekih svojih dragih pokojnih. Od prigodnih pjesma u ovim danima koji su pred nama, zapjevali smo pjesme „Oči u oči“, „Ima jedna duga cesta” te „Stvoreni za nebo“.

Susret je zaključen euharistijskim slavljem, u zajedništvu s domaćim župljanima, te najavom idućega koji će biti održan u četvrtak, 11. studenog - također s početkom u 16 sati.
 
 
Krunoslav Šardi


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika