Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Vrijednost i značenje ljubavi

VARAŽDIN, 23. 3. 2023.
U četvrtak, 23. ožujka 2023. godine, u župi svetog Josipa u Varaždinu održan je još jedan susret zajednice „Bartimej“. U prijateljskom ozračju okupilo se preko 40 sudionika koji su dočekali proljeće i lijepo vrijeme pa je dio druženja proveden vani, a potom smo središnju temu imali u vjeronaučnoj dvorani. Susretu je nazočilo i nekoliko ovogodišnjih firmanika koji se pripremaju za primanje svete potvrde. Na početku sve je okupljene pozdravio povjerenik Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, vlč. Leonardo Šardi, a nakon uvoda zapjevali smo dobro poznatu pjesmu „Gradimo prijateljstvo“ i još nekoliko pjesama kojima zahvaljujemo Isusu na susretu.

Nakon „vremenske prognoze“ volonterka Povjerenstva Mateja Sabljak vodila je susret. U središnjoj temi bilo je riječi o ljubavi i razmatrali smo je li ljubav osjećaj ili odluka. Svi smo se složili da je ljubav najiskreniji osjećaj koji čovjek može imati. Promišljali smo o vrstama ljubavi uz pomoć Hvalospjeva ljubavi koji je napisao sveti Pavao. Postoji prijateljska, erotska i požrtvovna ljubav, a svaka od njih dobiva smisao tek kada se povezuje s duhovnošću jer ako se Boga isključi iz ljubavi, ta ljubav zapravo nije potpuna i gubi svoj smisao. Kakvu god ljubav čovjek ima, ne smije zaboraviti da je Božji sin ili Božja kći i da tako u svom životu nastoji ići putem svetosti. Svi smo mi stvoreni iz ljubavi i to uočavamo još od djetinjstva jer Bog i naši roditelji prvi su nam pokazali koliko nas ljube. U ljubavi valja imati na umu i dvije zapovijedi ljubavi: da ljubimo Gospodina svim srcem, svom dušom i svim umom svojim, a svoga bližnjega kao samoga sebe. Također, na putu ka svetosti korisna je i rečenica svetoga Augustina: „Ljubi i čini što želiš.“ To znači da u svojoj slobodi uvijek i svugdje činimo dobro, a ako znamo ljubiti, bliže smo Bogu. Ključna je ovdje i čistoća srca jer kada je srce čisto i kada smo sami čisti, jednako tjelesno kao i duhovno, ljubav će biti iskrenija i trajnija. Čista ljubav, u skladu s Božjim pravilima, nikada ne prestaje i to smo mogli uočiti u središnjem tekstu razmatranja o ljubavi.

Nakon Matejina izlaganja krenuli smo na rad po skupinama i svaka je od šest skupina pročitala Hvalospjev ljubavi u cijelosti, a zatim drugi put tako da smo umjesto riječi „ljubav“ stavili svoje ime da se ispitamo koliko smo blizu Bogu i koliko trebamo još raditi na sebi. Zaključili smo kako sve prolazi, samo je ljubav vječna, a to najbolje pokazuje Kristova žrtva na križu za sve nas i svi naši primjeri kada se nesebično zauzimamo za druge: za članove svojih obitelji, prijatelje, partnere i sve one koje nosimo u srcu, a onda takvu ljubav i Bog nagrađuje svojim blagoslovom.

Nakon radionice susret je nastavljen druženjem svih sudionika, a završio je, kao i uvijek, svetom misom koju je predvodio vlč. Leonardo Šardi. I ovo je euharistijsko slavlje bilo vrlo lijepa priprema za dane koji su pred nama kako bismo što sigurnije u svom korizmenom hodu krenuli prema danima Velikoga tjedna i Uskrsa. U svojoj homiliji vlč. Šardi istaknuo je kako smo vrlo često spremni povjerovati u različite senzacionalne vijesti i informacije, kako nemamo problema vjerovati ni što se u povijesti zbivalo prije mnogo godina, a vrlo teško vjerujemo u Isusa Krista i put spasenja koji nam je Bog pokazao. Da bismo to popravili, trebamo imati više ljubavi prema Bogu koji nas je stvorio i koji nas ljubi. Sljedeći će susret, ujedno i posljednji prije Velikoga tjedna i Uskrsa, biti 30. ožujka od 16 do 19 sati na istome mjestu i svi ste više nego dobro došli.
 
Danijel Kralj
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika