Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Veliki petak - lice Kristove patnje

VARAŽDIN, 31. 03. 2021.
Na Veliku srijedu, 31. ožujka 2021. godine, 15 sudionika katehetskog online susreta uvedeno je u predstojeće dane muke, smrti i uskrsnuća našega Spasitelja. Dani su to kada na poseban način razmišljamo o posljednjim trenucima Kristova života, koji je podnio patnju na križu iz ljubavi prema svakome od nas.

Uvodni dio susreta, kao uvijek, pripada „vremenskoj prognozi.” U njoj smo između ostalog čuli kojim se hobijima sudionici bave u slobodno vrijeme. Tako je istaknuto puno druženja s prijateljima, pomaganja roditeljima u prvim proljetnim radovima, čitanje knjiga do posjeta i predstavljanja svojih kreativnih radova, o čemu je malo više progovorila gluhoslijepa osoba Karolina Perec, a koja je nedavno posjetila župu Uznesenja BDM u Svetoj Mariji. Potom smo zajedničkom molitvom uvedeni u središnju temu ovog susreta koji je vodila gospođa Ivana Peček, prof. defektolog, ujedno članica Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije.

„Veliki petak - lice Kristove patnje“, bila je tema našega razmatranja. Na početku sudionici su odigrali „Igru suprotnosti“ te su trebali uparivati suprotne pojmove poput: radost-žalost; mir-rat; ljubav-mržnja; patnja-spas. Zajedničko ovim suprotnostima jest da su međusobno povezane. Svaka situacija u životu čovjeku je dana s nekim razlogom i sve takve situacije imaju svoj smisao, bile one lijepe ili ružne, te iz njih možemo ponešto naučiti. Kada bi životne vrijednosti poput radosti, svjetla, mira i ljubavi stavljali u neku ljestvicu pri vrhu iste bila bi ljubav, jer dati, na primjer život za nekog bližnjega, najveći je znak ljubavi. Primjer toga daje nam i sveti Maksimilian Kolbe koji je u logoru položio život za drugoga. Svojom patnjom na križu isti primjer daje nam i sam Isus Krist koji je iz ljubavi prema nama pristao završiti na križu da bi spasio čovječanstvo. Kada malo dublje pogledamo na vlastiti, ali i Kristov život, onda vidimo da se tu od samih početaka isprepleću dobre i loše stvari, no važno je znati da s pouzdanjem u Boga, na kraju, znamo da sve ima smisla.

U nastavku prisjetili smo se i nekih od posljednjih Isusovih riječi na križu poput: „Oče, oprosti im jer ne znaju što čine.“ Te su riječi na poseban način dotaknule svetog Dizmu koji je tada zamolio Isusa da ga se sjeti kada dođe u Kraljevstvo nebesko, na što mu Isus obećao da će već danas ovaj čovjek biti s njime raju. Zatim tu je i onaj trenutak kada je Isus predao Ivanu svoju majku uz riječi: “Evo ti majke“, odnosno majci: „Ženo, evo ti sina“. Također tu su bile i riječi: „Bože moj, Bože noj zašto si me ostavio“, kao i „Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj“.

Isus je svojom patnjom na križu pokazao svoju ljubav prema Ocu. Bio je poslušan te tako izvršio svoje obećanje o spasu čovječanstva. Njegova je patnja urodila plodom te donijela nadu i spas. Upravo to treba biti primjer i nama ljudima kako trebamo ljubiti te znati praštati jedni drugima imajući uvijek na umu da nas patnja u životu neće zaobići, ali da će Bog uvijek biti uz nas. Nakon toga sudionici su u razgovoru istaknuli koja ih se Isusova rečenica najviše dojmila. Većina je spomenula da su to bile riječi oprosta svima, jer one su dokaz istinske ljubavi. Također postavljeno je i pitanje kako bi reagirali da su u tome trenu bili pod samim križem. Tu je bila izražena suosjećajnost i pouzdanje u Božju prisutnost zahvaljujući kojoj je Isus Krist lakše podnio patnju na križu.

Susret je zaključen blagoslovom te najavom idućega, koji će biti održan u srijedu, 7. travnja s početkom u 16 sati, kada će sudionici vlastitom kreativnošću i s puno pjesme razmijeniti uskrsne čestitke.
 
Krunoslav Šardi