Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Uzašašće Gospodinovo

VARAŽDIN, 13. 5. 2021.
Na sam blagdan Uzašašća Gospodinova, u četvrtak, 13. svibnja 2021. godine, održan je još jedan u nizu redovitih katehetskih online susreta, koji se održavaju u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Voditeljica ovog susreta koji je okupio 20-tak članova ove „virtualne obitelji“, bila je prof. defektolog, gospođa Ivana Peček, vjeroučiteljica u Centru „Tomislav Špoljar“ Varaždin, ujedno članica Povjerenstva.

Ovotjedna „vremenska prognoza“ bila je ispunjena brojnim druženjima sudionika s prijateljima i rodbinom te proslavama rođendana. Također, spomenuto je kako smo protekle nedjelje, 9. svibnja obilježili Majčin dan pa je za tu prigodu gospodin Danijel Kralj predstavio svoju pjesmu pod naslovom „Majka - svjetlost naših života“.

Uvod u središnju temu ovoga susreta bila je zajednička molitva pod naslovom „Ti si uza me“ nakon koje su sudionici promišljali o temi „Uzašašća”. Upravo taj događaj opisuje nam evanđelist Marko u odlomku koji govori o Uzašašću Gospodinovu (Mk 16, 15-20) koji se čita uz blagdan kojeg Crkva slavi četrdeset dana nakon Uskrsa. Čovjekov život ispunjen je različitim situacijama. Neke od njih su lijepe, neke ružne i tužne. U središtu našega razmatranja ovog puta bio je rastanak. Sudionici su odgovarali na pitanje jesu li se kada suočili s rastankom od nekoga koga su voljeli te kako su se u tim trenucima osjećali, odnosno jesu li se bojali? U odgovorima je tako bilo istaknuto da je rastanak od dragih osoba u životu, bilo da je to zbog njihova odlaska ili pak zbog bolesti, odnosno smrti, uvijek nešto što u nama ljudima izaziva osjećaj tuge i praznine. No, istovremeno, ti gubici trebaju nam biti i znak nade, baš kao što je to bio i Isusov rastanak od apostola. Kad je Isus odlazio svome Ocu, preuzeo je na sebe sve naše boli i patnje sa samo jednom zadaćom da spasi ljudski rod. Prije nego je uzašao na nebo, da bi bio s Očeve desne strane, obećao je učenicima da će primiti Duha Svetoga te na taj način svjedočiti o Njegovim djelima po čitavome svijetu. Zato i mi ljudi trebamo znati: koliko god nam rastanci bili teški i tužni, naši voljeni uvijek su nam blizu, ponajviše u molitvama te uspomenama koje nosimo u svojim srcima.

U nastavku, čuli smo i odgovore sudionika o tome gdje danas susrećemo Isusa te kako zamišljamo raj. Isusa svakodnevno susrećemo u Euharistiji, kao i u ljudima koji nas u životu okružuju te nam pomažu. Isus je Ljubav koja nas nikada neće napustiti i Njega se ne trebamo bojati. Raj pak zamišljamo kao posebno mjesto ispunjeno anđelima, ljubavlju, mirom, radošću te zajedništvom.

Na tome tragu, zajedničkom molitvom „Isuse blaga i ponizna srca, učini srce naše po srcu Svome“, te pjesmom fra Miroslava Petraca „Hoću li ja u raj?“, priveli smo kraju i ovaj susret. Također, bila je to i prilika da najavimo i trideseti online susret, na kojem ćemo se prisjetiti svih dosadašnjih susreta. Isti će biti održan u srijedu, 19. svibnja, s početkom u 16 sati.

Krunoslav Šardi