Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Tko je Isus Krist?

VARAŽDIN, 13. 01. 2021.
O temi: Tko je Isus Krist?”, razgovaralo je 20-tak sudionika još jednoga u nizu katehetskih online-susreta osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja, koji je održan u srijedu, 13. siječnja 2021. godine. Susret je vodio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.
Prvi dio ovih susreta zauzima „vremenska prognoza“. Ovoga puta ona je bila ispunjena čestitkama i dobrim željama našem slavljeniku Edi kojemu je bio rođendan. Među ostalim sudionici su istaknuli da su u proteklom razdoblju uspješno položili studentske, odnosno vozačke ispite te su zahvalili prisutnima na molitvenoj podršci i blizini.

Središnji dio susreta posvetili smo temi: „Tko je Isus Krist?” Uvod u temu bila je pjesma „Tko sam ja?“, grupe „Fides“. Potom je voditelj postavio pitanje sudionicima na koje asocijacije ih potakne spomen imena Isus? Tada su se nizali vrlo lijepi i dojmljivi odgovori sudionika da je Isus Spasitelj, Izbavitelj, Utjeha, Učitelj, a povrh svega najvjerniji Prijatelj te Otac. Naime, On svakoga od nas najbolje poznaje zato što smo stvoreni po Njegovoj zamisli. Postavljeno je pitanje koliko često u svakodnevnim situacijama zazivamo Isusovo ime te u kojim prigodama? Isusovo ime najčešće zazivamo u molitvama, zatim u izazovnim situacijama kada trebamo pomoć i zaštitu, ali naravno i u trenutcima zahvalnosti i radosti za dobre stvari u životu. U Bibliji Isusa se naziva i: Riječju koja je Tijelom postala, Mesijom, Pomazanikom, Gospodinom, Sinom Božjim, Sinom čovječjim te Jaganjcem Božjim.

Isusa u Bibliji vidimo i u različitim slikama poput malenog djeteta položenog u jaslice, zatim kao onoga koji propovijeda narodu, onoga koji liječi, tješi i hrabri zagrljajem ili kao jednoga od najboljih i najpouzdanijih slušatelja, čije srce je otvoreno za svakoga od nas, ako Mu se želimo povjeriti. Također, trebamo znati da je Isus zbog nas podnio i muku na križu da bismo mi bili spašeni. U nastavku je postavljeno pitanje kako svatko od nas zamišlja Isusa? U odgovorima koji su uslijedili istaknuto je da je Isus zapravo sličan malome, običnom čovjeku te da se zbog toga u znak zahvalnosti i odanosti prema svome Ocu i sami trebamo osobnim primjerom potruditi se što više nasljedovati Njega.

Susret je zaključen zahvalnim molitvama sudionika, na svemu onom dobrom u ovome danu, zatim na zajedništvu i radosti zbog susreta naše „virtualne obitelji“ te molitvom za potrebno zdravlje u ovim izazovnim vremenima. Također, najavljen je i novi susret koji će biti održan u srijedu, 20. siječnja, s početkom u 16 sati.
 
Krunoslav Šardi