Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Sveti Petar

VARAŽDIN, 23. 6. 2022.
Uoči blagdana svetih Petra i Pavla, kojega Crkva slavi u idućem tjednu, sudionici ovotjednog katehetskog susreta članova zajednice „Bartimej“, a koje u župi svetog Josipa u Varaždinu provodi Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, upoznavali su život svetog Petra. Sa životom jednog od najbližih Isusovih prijatelja, sudionike je u četvrtak, 23. lipnja 2022. godine, upoznala članica Povjerenstva gospođa Sanja Cmrečnjak.

Razdoblje od našeg prošlog susreta bilo je ispunjeno raznim hobijima sudionika, zatim odlascima na hodočašće u Svetište Majke Božje Gorske u Loboru, pa mladim misama, druženju s prijateljima, odlascima na kupanje, studentskim obvezama te nastupom na Festivalu jednakih mogućnosti u Zagrebu. Poseban razlog za ponos i radost ovih dana ima i obitelj našeg prijatelja Mihaela, čija je sestra proglašena najboljom maturanticom generacije, dok nam se na susret telefonom javila i prijateljica Nataša koja je ovih dana na boćarskom natjecanju u Češkoj.

Sada pak upoznajmo život svetog Petra. Sveti Petar sve do trenutka susreta s Isusom bio je običan i marljiv ribar. U trenutku susreta s Isusom Petar se nalazio u ribolovu sa svojom braćom. Međutim, te noći ribolov je za njih bio neuspješan. Zbog toga se ovo troje braće osjećalo obeshrabreno, tužno i umorno. Vidjevši to, prilikom dolaska, Isus potakne Petra, Andriju i Jakova, da probaju baciti mreže na drugu stranu pa možda budu uspješniji. Tako je zaista i bilo. Kada su to napravili, njihov ulov bio je puno bolji iako su na prvu bili pomalo sumnjičavi. Nakon tog događaja Isus pozove ove ribare da ostave svoj dotadašnji posao i krenu za Njim loviti ljude, odnosno širiti radosnu vijest promičući Isusovo javno djelovanje. Petar je, kao jedan od prvih učenika bio uz Isusa u trenutku njegova uhićenja, onda pak ga je tri puta zatajio, iako mu je ranije obećao vjernost. Spoznavši to, na kraju se ipak pokajao. Po uskrsnuću Isus je tri puta upitao Petra ljubi li Ga, na što dobiva pozitivan odgovor. Mnogi su naime bili upoznati s Isusovim javnim djelovanjem nakon što su čuli apostole kako govore o Isusu. To se baš nije svidjelo svećeničkim glavarima, pa su ga zbog toga dali zatvoriti u tamnicu iz koje ga je oslobodio anđeo nakon čega je Petar još gorljivije svjedočio o Isusovu djelovanju. Sveti Petar u povijesti će ostati zapamćen kao prvi papa, o čemu govori i pjesma „Ti si Petar-Stijena“, koju smo čuli na samome susretu.

Uslijedio je zatim i kreativni dio susreta, u kojem su sudionici izrađivali plakate na temu tri važna događaja iz Isusova života. Prva grupa tako je opisala događaj kada Isus poziva učenike da krenu za njim. Na plakatu su trebali nacrtati brod i mrežu u koju su trebali upisati svoja imena, znajući da Isus svakoga od nas poziva da Ga slijedimo. Druga grupa donosi prikaz trenutka kada Isus upita Petra: „Ljubiš li me?“, na što dobiva pozitivan odgovor te mu daje zadatak da pase njegove ovce. Tema treće grupe donosi nam tako prikaz Petra koji je bio najhrabriji, pa kad ga je Učitelj upitao: „Što ljudi govore tko sam ja?“, on odgovara da je Isus Sin Boga živoga. Na ove riječi Isus mu uzvrati: „Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima." U ovome dijelu susreta izmolili smo i prigodnu molitvu svetom Petru.

Susret smo priveli kraju kratkim druženjem za obiteljskim, a potom i zajedništvom s domaćim župljanima za euharistijskim stolom u svetoj misi. Na kraju je najavljen i naš novi susret koji će biti održan već u ponedjeljak, 27. lipnja, s početkom u 16 sati. Ovoga puta to će biti susret u sklopu projektnog tjedna „Bartimej“.
Krunoslav Šardi
   
         


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika