Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Sveti Franjo

VARAŽDIN, 9. 10. 2020.
U  organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, u petak, 9. listopada 2020. godine u prostoriji Caritasovog centra na Banfici u Varaždinu, održan je katehetski susret za osobe s invaliditetom kojeg je vodila prof. def. Ivana Peček.

Na susretu se okupilo 15-ak osoba među kojima su bili osobe s invaliditetom, volonteri i roditelji. Susret je bio prožet uvodnim razgovorom ili tzv. „vremenskom prognozom“ u kojem su se polaznici međusobno predstavili i prisjetili se pravila ponašanja za vrijeme Covida-19. Nakon pozdrava i uvodnog razgovora započeo je katehetski susret s pjesmom „Gradimo prijateljstvom“ i molitvom. Susret se sastojao od nekoliko dijelova.

U prvom dijelu katehetskog susreta polaznici su razmišljali o svojoj vjeri, odnosno raspravljali su što za njih i u njihovom životu znači vjera, na kakvim se temeljima gradi povjerenje u Isusa i Stvoritelja. Svoju vjeru povezali su sa vjerom nekih biblijsko-povijesnih osoba kao što su bili Abraham i David, ali i sa životima nekih svetaca koji su svojim primjerom pokazali što znači ljubiti Isusa i bližnje. To nas je uvelo u središnju temu, odnosno u drugi dio, u kojoj smo govorili o životu svetog Franje Asiškog. U kratkim crtama polaznici su se upoznali sa životom svetoga Franje: kako je živio kao mladić, kako je upoznao Boga i na koji je način odlučio slijediti Krista. O vjeri svetog Franje govore i mnoge legende ili priče. Tako su se polaznici upoznali s pričom o velikom i strašnom vuku iz Gubbia koji je bio nasilan prema ljudima i životinjama. Sveti Franjo je pristupio i razgovarao s vukom bez straha jer je imao čvrstu vjeru da će ga Isus Krist obraniti. Taj primjer zločestog vuka povezali smo s ljudima koji su griješni i izgubljeni u ovom materijalnom svijetu živeći bez Boga. Polaznici su došli do zaključka da Bog daje svakom čovjeku slobodu i da u toj slobodi mogu birati između dobra i zla. U trećem dijelu susreta polaznici su rješavali osmosmierke na zadanu temu, bojali svetoga Franju te rezali i slagali vuka. Kateheza je završila s molitvom svetoga Franje „Pjesma Stvorova“ i pjesmom putem pokreta „Tko stvori“.

Susret je završio slavljem svete mise koju je predslavio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije.


 
Ivana Peček