Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Sveti don Ivan Bosco

VARAŽDIN, 28. 01. 2021.
Ciklus tjednih katehetskih online-susreta osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja, koji se održavaju u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, nastavljeni su u četvrtak, 28. siječnja 2021. godine. Ovotjedni susret vodila je gospođa Sanja Bratinščak, vjeroučiteljica u Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec, ujedno članica Povjerenstva.

Na susretu koji je održan uoči blagdana svetog don Ivana Bosca, koji se slavi 31. siječnja, 25 sudionika upoznavalo je i razmatralo život upravo ovoga sveca koji je poznat kao odgojitelj mladih. Već po uhodanom redoslijedu naši susreti započinju „vremenskom prognozom“. Uz redovite svakodnevne aktivnosti i hobije kojima se bave, sudionici, a posebno volonteri istaknuli su kako ovih dana marljivo i uspješno polažu ispite te je opet izražena zahvalnost za blizinu i molitvenu podršku na tome putu.

Središnji dio susreta započeo je pjesmom o Ivanu Boscu „Želim ti reći sve“ nakon čega je voditeljica upoznala sudionike sa životom ovoga sveca. Ivan Bosco rođen je 16. kolovoza 1815. godine u Italiji u skromnoj obitelji koju su činili majka Margarita, otac Franjo, brat Josip i polubrat Antun. Nažalost, Ivanovo rano djetinjstvo obilježila je smrt oca, nakon čega je ova obitelj nastavila živjeti skromnim zemljoradničkim životom pa je tada i četverogodišnji Ivan pomagao radeći manje poslove. Život ove obitelji obilježila je snažna vjera te zajednička redovita molitva. U dobi od devet godina, Ivan jedne noći, od Blažene Djevice Marije, dobiva zadatak kako na svoje prijatelje koji se nisu baš uzorno ponašali nikako ne treba djelovati šakama već blagošću i ljubavlju pridobiti njihovo povjerenje i ukazati im koliko je krepost u životu dragocjena. Kako je Ivanovo društvo bilo dosta živahno, on je to iskoristio na način da se jednostavno uklopio u namjeri da se i ostali dječaci ponašaju potpuno drugačije kad su u njegovom društvu. Ivan je, između ostaloga, bio vrlo načitan dječak, pa je koristio svaku priliku da nešto pročita, čak i u vrijeme kad je krave izvodio na pašu. No, ideja o daljnjem školovanju baš se nije svidjela starijemu bratu Antunu, koji je smatrao da mu je red ostati doma i pomagati obitelji. Zato je on najprije majci izrazio želju da postane svećenikom. Ona ga zbog toga šalje od kuće. No, kad se vratio kući, Ivan bi uvijek ostvarivao posebnu vezu sa svojim župnicima. Veoma važnu ulogu na putu do Ivanova svećeništva imao je susret s don Calossom koji ga je potaknuo da uđe u sjemenište što na kraju prihvaća i njegova majka. Svećenikom Ivan postaje 5. lipnja 1841.godine, na čemu osobito zahvaljuje svome dobrotvoru don Cafassu. Nakon ređenja odlazi sa svojim duhovnikom raditi sa zatvorenicima što uvelike utječe na njegov daljnji put. U želji da nastavi raditi s mladima, Ivan utemeljuje Oratorij u Torinu, gdje su počeli primati na tisuće mladih.

Preventivni sustav don Bosca u radu s mladima obuhvaća: razum, odnosno nikada ne ići u krajnosti već znati razgovarati i savjetovati. Zatim, čvrsta vjera uz pobožnost Blaženoj Djevici Mariji, ispovijed i pričest te nikada mlade obvezivati već ih samo poticati. Treća odrednica don Boscova djelovanja je ljubaznost. Pokazati ljubav riječju, djelima i prisutnošću. To bi trebale biti i temeljne odrednice u radu svakog odgojitelja danas. Kako je veliki oslonac u životu don Bosca bila Blažena Djevica Marija, čuli smo i pjesmu „Samo je jedna Marija“.

Don Bosco pripada redu salezijanaca koji su svoj život posvetili radu i odgoju mladih. Umro je 1888. godine, a na Uskrs 1934. proglašen je svetim. Papa Ivan Pavao II. 1988. godine, proglašava ga ocem i učiteljem mladeži, dok njegov preventivni sustav nudi Crkvi kao odgojnu metodu.

Današnji susret zaključen je zajedničkom molitvom te najavom idućega koji će biti održan u četvrtak, 4. veljače 2021. godine.
 
 
Krunoslav Šardi