Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Sveti Dominik Savio

VARAŽDIN, 12. 5. 2022.
            Dana 12. svibnja 2022. godine održan je još jedan u nizu katehetskih susreta u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Susret je započeo „vremenskom prognozom” koju je vodio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.
           
           „Vremenska prognoza” je uvijek prožeta neočekivanim i iskrenim svjedočenjima sudionika koji otvoreno međusobno dijele svoje brige, ali i radosti. Tako je i ovom prilikom četrdesetak sudionika imalo priliku podijeliti svoje životne izazove od prošlog susreta. Moglo se čuti tko je bio kod doktora, koje su nove dijagnoze, kako je to posvojiti dijete s teškoćama u razvoju, ali proslavljen je i rođendan od Luke, dok je Sanja koja se udala prije koji tjedan, podijelila sa svima kako je to biti u braku. Naravno, slavljenici su bili široke ruke pa kako to već u obiteljima biva, sve su počastili hranom i pićem, a nije nedostajalo ni pjesme.
           
            Medijski suradnik Povjerenstva, Krunoslav Šardi, progovorio je o svetom Dominiku Saviju, napomenuvši kako je već za života živio sveto. U dobi od samo pet godina ministrira, a na dan svete pričesti donio je odluke kojih se držao cijeli život:
               Česta ispovijed i pričest svaki put kad ispovjednik to dopusti.
               Svečano slaviti blagdane.
               Prijatelji će mu biti Isus i Marija.
               Radije umrijeti nego sagriješiti.

            Kad se u dobi od dvanaest godina susreće sa don Boscom, prepoznaje svetost kao jedini mogući način života i ubrzo ulazi u don Boscov oratorij. Dominik čezne za svetošću i traži pomoć don Bosca u postizanju iste. Don Bosco ozbiljno shvaća njegove želje i daje mu recept za svetost:

               1. Radost - sve ono što te uzrujava i što ti oduzima mir, nije od Gospodina. Odagnaj to od sebe.
               2. Tvoje školske dužnosti i molitva - u školi budi pažljiv, marljivo piši zadaće i rado moli kad je vrijeme molitve.
               3. Dobročinstvo - pomozi svojim vršnjacima kada trebaju pomoć, pa i onda kada to zahtijeva trud i kad ti je teško. To je recept kako se postaje svet.
           
            Sveti Dominik ne miruje kad je u pitanju postizanje svetosti, tužan je kad vidi da se njegovi prijatelji ne pričešćuju. Kad se na jednoj svetoj misi nitko nije pričestio odlučuje osnovati Družbicu Bezgrešne koja je postojala više od sto godina nakon njegove smrti. Dominik je bio krhka zdravlja, obolio je od upale pluća. Umro je u petnaestoj godini govoreći: „Kako lijepe stvari vidim.”

            Nakon kateheze, nastavljena je aktualizacija teme kroz postavljanje pitanja sudionicima. Voditelj susreta je zamolio sudionike za suradnju upitavši ih koji je njihov recept za svetost i postoji li u njihovom životu netko tko ih ohrabruje na putu vjere. Tako se moglo čuti nekoliko novih recepata za svetost, a to su: poštivati sve i svakoga, važno je širiti radost, imati ljubavi prema bližnjima te činiti dobra djela. Dobro je i potrebno moliti, ali možda je važnije da se svetost više vidi kroz djela.

            Kao vođu na putu vjere mnogi su isticali Isusa, zatim obitelj i prijatelje, Framu, Božju ljubav, svece, molitvu, evanđelje, bračnog partnera, svećenike. Neki napominju kako im je zapravo ova zajednica veliki poticaj na putu vjere, svaki od nas je primjer života u vjeri. Jedna sudionica ističe: „Pa zapravo, svi vi ste mi veliki poticaj i ohrabrenje na putu vjere. Od kako dolazim ovdje, mijenjam se. Puno mi je značilo što mi je na samom početku vlč. Leonardo pomogao na putu vjere rekavši mi da trebam oprostiti sebi i drugima, da se trebam moliti i ići na misu. Ne kažem to sad samo zato jer imam riječ, već zato što je to doista tako - od kad sam s vama ja sam druga osoba.”

            Susret je završio svetom misom i klanjanjem pred Presvetim. Iako sudionici dolaze iz različitih krajeva biskupije i iz različitih životnih okolnosti, nemoguće je ne vidjeti kako se na susretima svi opuste i slobodno iznose svoja mišljenja. Lijepo je uvijek iznova čuti kako mnogi sudionici ističu da im je ova zajednica doista poput druge obitelji. Pozivamo sve ljude dobre volje na slijedeći susret koji će ponovo održati u župi sv. Josipa u Varaždinu, 19. svibnja 2022. godine s početkom u 16 sati.
 
Anika Sačić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika