Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Sveti Arkanđeli

VARAŽDIN, 29. 9. 2022.
           Na sam blagdan svetih Arkanđela - Mihaela, Gabrijela i Rafaela, članovi zajednice „Bartimej“ ovotjedni katehetski susret, koji se održao u četvrtak, 29. rujna 2022. godine, posvetili su anđelima. Vrlo zanimljivo izlaganje na ovu temu prisutnima je održala Mihaela Herceg, volonterka Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije.         
           Uvodni dio susreta započeo je zajedničkom molitvom svetom Mihaelu Arkanđelu, nakon čega je iznesena definicija anđela. Postavlja se pitanje: što ili tko su anđeli? Anđeli su, prema Svetom Pismu, duhovna Božja stvorenja. Mogu se nazvati i najbližim Božjim suradnicima, odnosno posrednicima u prenošenju njegove poruke ljudima. Biblija anđele najčešće prikazuje kao „muškarce“ bez krila. Članovi Zajednice na susretu su naučili kako tri anđela nalik muškarcima bez krila posjećuju Abrahama i njegovu ženu Saru te kako se dvojica u sjajnoj odjeći ukazuju i ženama na Isusovom grobu. Prorok Izaija izgled anđela opisuje kao šestero-krilate serafine, dok ih prorok Ezekiel vidi kao četvero-krilate kerubine. Koji je razlog tome što anđeli imaju krila? Smisao toga što se anđeli prikazuju s krilima leži u tome da se vidi razlika između ljudi i njih, kao duhovnih Božjih slugu. Krila su i znak pripadnosti nebeskom, odnosno božanskom svijetu te ih se može smatrati posrednicima na čovječjem putu prema nebeskim prostranstvima. Biblija isto tako prikazuje anđele u posjetu Abrahamu i njegovoj ženi Sari, a zatim i kao one koji se ukazuju ženama na Isusovom grobu. Također,  poznati su i kao pomoćnici prilikom izlaska Izraelaca iz ropstva, pomagači Danijelu i Tobiji, a mogu se vidjeti i kako razgovaraju s ljudima poput Marije, Josipa, Mojsija te Zaharije. Sveti Augustin o anđelima govori sljedeće: biti anđeo znači služiti drugome, dok je Duh taj koji opisuje njegovu narav. „Dakle, duh je po onome što jest, a anđeo po onome što čini.“
            U nastavku susreta, Mihaela je nastavila s raznim zanimljivostima o poretku samih anđela. U poretku anđela imamo tri reda, odnosno devet korova. U prvom redu su oni anđeli čija zadaća jest služiti Božjem prijestolju, a čine ga serafini, kerubini te prijestolja. Drugi red anđela čine oni koji su zaduženi za čuvanje Božje vladavine u svemiru. To su gospodstva, moći i vlasti. Treći pak red anđela čine oni kojima je glavna zadaća služiti ljudima kroz sve životne situacije, a sastoji od vrhovništva, arkanđela i anđela.
Uz ovaj blagdan, u središtu naše pozornosti ovoga puta bili su arkanđeli poimence. Prvi u tom nizu jest arkanđeo Mihael. On je bio predvodnik u žestokoj borbi protiv Lucifera. U toj borbi između Zmaja i Mihaela, Zmaj bijaše gubitnik te radi toga za đavla više nije bilo mjesta na nebu. Mihaelovo ime znači „Tko je kao Bog?“. Zaštitnik je policajaca, vojnika i radiologa. Gabrijela, čije ime znači „Bog je jak“, poznajemo kao onoga koji je navijestio Mariji da će postati Isusovom majkom, zbog čega se smatra zaštitnikom telekomunikacijskog i medijskog svijeta. Rafael je poznat kao „Onaj koji liječi“. Jedno od njegovih najvažnijih izlječenja bilo je kada je Tobitu vratio vid, zbog čega se smatra zaštitnikom slijepih, putnika i medicinskog osoblja te sretnog susreta.
            Mihaela je u nastavku iznijela i kratko svjedočanstvo o ulozi anđela u raznim njenim životnim situacijama. Prisjetila se kako je kao djevojčica od nekih dvanaest godina pala sa stola na teren pun raznih prepreka na kojima se mogla ozbiljnije ozlijediti, posebice prilikom pada mramornog stola na tek nekoliko centimetara od nje. U tim trenutcima je „za dlaku“ izbjegla ozbiljnu povredu, možda čak i smrt, pa čvrsto vjeruje da je anđeo čuvar bio uz nju jer prošla je bez ikakvih ozljeda. Anđeli čuvari bili su uz nju i kroz cijelo obrazovanje te njima zahvaljuje na lakoći pamćenja školskog sadržaja. Ipak, unatoč lakoći učenja, dogodio joj se pad na maturi. No, usprkos tom neugodnom iznenađenju, to je nije pokolebalo, već naprotiv - i na tome zahvaljuje anđelima, jer tko zna kakva bi osoba bila, odnosno čime se bavila. Da je prošla na maturi, možda sada ne bi mogla biti dio obitelji zvane zajednica „Bartimej“. Zahvaljujući anđelima koji je svakodnevno čuvaju u prometu, ni tu nije imala većih problema, iako je ponekad bilo reakcija u zadnji čas. Nedavno je pak bila na težoj operaciji srca pa je uvjerena da su i tada anđeli djelovali pomažući u oporavku, zahvaljujući čemu dobro funkcionira.
Uslijedio je kreativni dio susreta u kojemu su sudionici imali prilike crtati i protumačiti ulogu anđela u raznim životnim prilikama. Ujedno, bila je to prigoda da se upute i čestitke imendanskim i rođendanskim slavljenicima.
              Susret je priveden kraju zajedničkim euharistijskim slavljem, kao i najavom novog radosnog zajedništva članova zajednice „Bartimej“, kojemu se i vi sami možete pridružiti u četvrtak, 6. listopada od 16 sati.
 
Krunoslav Šardi           


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika