Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Sveta Terezija od Djeteta Isusa

VARAŽDIN, 4. 3. 2021.
Online susreti osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja, koji se održavaju u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, nastavljeni su u četvrtak, 4. ožujka 2021. godine. Susret je vodila vjeroučiteljica Tanja Milinović iz župe svetog Jakoba apostola u Prelogu, a koja je ujedno osoba s invaliditetom.

Susret koji je ovoga tjedna okupio 15-tak članova ove male „virtualne obitelji“, započeo je „vremenskom prognozom“. U njoj se od samih sudionika čulo kako su provodili svoje vrijeme od posljednjeg susreta. Između ostaloga, tu su istaknuta razna druženja kako virtualno tako i uživo, zatim boravak na svježem zraku, volonteri Povjerenstva od ovoga tjedna nastavili su svoje studijske obveze te razne druge svakodnevne aktivnosti kojima se sudionici inače bave. Također, u ovome dijelu susreta istaknut je i jedan važan datum koji se obilježavao u ovome tjednu, a to je 1. ožujka kada se obilježava Nacionalni dan edukacijskih rehabilitatora i defektologa, kojih je nekoliko i u spomenutom Povjerenstvu.

Središnji dio susreta, koji je vodila vjeroučiteljica Tanja, bio je posvećen upoznavanju života svete Terezije od Djeteta Isusa, odnosno njezinim zapisima „Povijest jedne duše.” Sveta Terezija rođena je 2. siječnja 1873. godine. Njezino djetinjstvo se prema osobnom svjedočanstvu dijeli na dva dijela: na radost i žalost nakon majčine smrti te pretjeranu osjetljivost. Ona svoju obitelj opisuje kao sredinu u kojoj je vladala čvrsta i bezuvjetna vjera u Boga, što je bio temelj za njen budući poziv. O tome vremenu i osjećajima koji su je ispunjavali, ona u autobiografskog zapisu „Povijest jedne duše” govori ovim riječima: „Ah, kako su brzo prošle sunčane godine mog ranog djetinjstva, ali kako su ostavile sladak trag na mojoj duši.“ Ili pak sljedeće: „Sve mi je smiješno na zemlji: nalazila sam cvijeće na svakom koraku i moja sretna narav doprinosila je također tome da moj život bude ugodan“. S deset godina, na blagdan Blagovijesti 1883. godine, sveta Terezija od Djeteta Isusa se teško razboljela, a ozdravila je kada joj se nasmiješila Gospa od pobjede. Tada je molila Gospodina da joj oduzme slobodu kako bi mogla postati jedno upravo s tom božanskom silom te je osjetila snažan nutarnji poziv da pristupi u redovnički stalež, odnosno u red bosonogih karmelićanki. Zbog toga odlazi na hodočašće u Rim s molbom za posjet papi Leonu XIII., kako bi joj dopustio ulazak u samostan sa samo petnaest godina. Terezija odlazi u samostan u francuskom gradiću Lisiexu. Temelj Terezinog poziva u Karmel bila je molitva za svećenike i spašavanje ostalih duša. Njezin život u redovništvu u potpunosti je bio posvećen višesatnoj molitvi i razmatranjima. U prvih pet godina muči je usamljenost te se suočava s brojnim kušnjama, ali oslonjena na Krista govori: „Nije li me Gospodin obavijestio da će mi dati duše jedino po Križu.“

Povijest jedne duše putokaz je jednog djetinjstva, kako živjeti posve predan Bogu bez čudesa i nadnaravnih objava. Sveta Terezija od Djeteta Isusa zaštitnica je misionara, uzgajivača cvijeća, oboljelih od AIDS-a i tuberkuloze. Preminula je 30. rujna 1897. godine. Crkva ju po papi Piu XI., proglašava svetom 28 godina nakon njezine smrti, dok je najmlađom crkvenom naučiteljicom proglašava papa Ivan Pavao II., u listopadu 1977. godine.

Susret je završen prigodnom pjesmom, molitvom u izvedbi časnih sestara karmelićanki iz cijelog svijeta te najavom idućeg susreta, koji će biti održan u četvrtak, 11. ožujka 2021. godine s početkom u 16 sati.
 

Krunoslav Šardi