Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Sveta Lucija

VARAŽDIN, 10. 12. 2020.
Na još jednom u nizu katehetskih online-susreta osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja, koje organizira Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, 20-tak sudionika razmatralo je život svete Lucije. Susret je održan u četvrtak, 10. prosinca 2020. godine, a vodila ga je gospođa Anika Sačić, članica Povjerenstva.

Kao što je to već uobičajeno, susret je započeo „vremenskom prognozom“ u kojoj su sudionici mogli istaknuti ponešto bitno što im se dogodilo od proteklog susreta. Kako se protekle nedjelje obilježavao blagdan svetog Nikole, sudionici su spomenuli da je većinu njih i posjetio te ostavio poneki dar. Također, vrijeme došašća poziva nas na budnost i brigu za potrebite pa su tako neki od prisutnih volontera organizirali humanitarnu akciju prikupljanja igračaka za naše najmanje u koju su svi pozvani uključiti se te učiniti dobro djelo.

Kako se ovog tjedna 13. prosinca, obilježava blagdan svete Lucije, bila je to prilika da se upoznamo sa životom ove svetice. Sveta Lucija živjela je u 3. stoljeću, a zbog svoje snažne i nepokolebljive vjere podnijela je i mučeništvo, položivši život zbog progona kršćana sa svojih 19 godina. Progonitelji kršćana odrubili su joj glavu nakon mučenja. Od tada, pa sve do danas sveta Lucija se štuje kao mnogostruka zaštitnica: ponajprije osoba koje su tjelesno, ali i duhovno slijepe, zatim lađara, ratara, kovača i brojnih drugih. Ono što je na poseban način osnažilo vjeru kod svete Lucije, bila je teška bolest njezine majke pa je Lucija zajedno s njom krenula na hodočašće, pritom se zavjetovavši da će, ako sve dobro završi, u znak zahvalnosti sav svoj imetak podijeliti s potrebitima. Zahvaljujući svojoj snažnoj vjeri i bezuvjetnoj odanosti Gospodinu, Lucija je zaista to i napravila. Potaknuta time, voditeljica susreta je u nastavku upitala sudionike za koga su oni spremni dati svoj život te kakav je njihov odnos s Bogom. Sudionici su redom odgovarali da im je bitan odnos s Bogom u njihovoj svakodnevici, no isto tako spomenuto je i kako to nije uvijek baš jednostavno, a posebno ne u ovo vrijeme koje živimo. Isto tako, iskazana je spremnost na pomoć svojim obiteljima i prijateljima. Kao dobar primjer snažne vjere i toga kako se za nešto svoje bori, može nam poslužiti i čin koji je napravila sveta Lucija u trenutku kad joj je jedan mladić rekao da mu se nevjerojatno sviđaju njezine oči. Lucija je data dala iskopati svoje oči da bi ih darovala tome mladiću. Zato je danas u narodu najpoznatija kao zaštitnica slijepih i slabovidnih osoba.

Na našim susretima redovito sudjeluje i jedna skupina slijepih i slabovidnih osoba, pa smo tako u završnom dijelu susreta od njih samih čuli s kakvim se sve izazovima susreću u svojim životima te kojim pomagalima se služe. Najviše interesa izazvalo je pitanje čime se slijepe osobe služe u svojoj komunikaciji. Tako je istaknuto da, zahvaljujući modernoj tehnologiji u ovom našem vremenu, postoje strojevi, odnosno kompjuteri koji pretvaraju napisani tekst u zvučni, odnosno glasovni zapis, što omogućava i bitno pojednostavljuje svakodnevnu komunikaciju slijepih i slabovidnih osoba.

Sljedeći susret održat će se u četvrtak, 17. prosinca s početkom u 14 sati.
 
Krunoslav Šardi