Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Sveta Cecilija

VARAŽDIN, 22. 11. 2021.
               U ponedjeljak, 22. studenog 2021. godine, održan je online susret osoba s invaliditetom i prijatelja u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Budući da mnoge osobe s invaliditetom nisu u mogućnosti doći na susret uživo, na ovaj način im se želi pokazati blizina i zajedništvo. Susretu je nazočilo dvadesetak osoba.

                Na početku susreta sudionici su se kratko predstavili te izrekli kroz „vremensku prognozu“ kako se osjećaju. Nakon toga pristupilo se katehetskome dijelu susretu kojega je predvodio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik Povjerenstva. Povezujući svetkovinu Krista Kralja i spomendan svete Cecilije, sudionike je potaknuo na razgovor o razlici između svjetovnih kraljeva i nebeskoga Kralja. Iako su nam kraljevi poznati kroz našu povijest te neki zemaljski kraljevi još i danas postoje, sudionici su prepoznali razliku između Kralja koji je nosio trnovu krunu poradi našega spasenja. Tog kralja nasljedovali su kasnije mnogi kršćani koji se nisu bojali ići niti u smrt zbog Kraljevstva Božjega. Među njima Crkva prepoznaje mnoge svece i svetice, a među njima je i sveta Cecilija.

                Govoreći o svetoj Ceciliji, povjerenik je istaknuo kako je ona bila plemićkog roda te je bila vjerna u služenju Bogu i ljudima. Pomagala je puno siromasima te je i na kraju zemaljskog života sve svoje imanje njima podijelila. Budući da je bila vjernica, umrla je mučeničkom smrću jer nije htjela žrtvovati idolima rimskih bogova. Krvnik ju je želio ubiti, ali to nije mogao učiniti, a ona je u kušnjama i pred kraj života i svojim položajem tijela pokazivala pripadnost trojedinom Bogu: jedan je Bog, a tri su božanske osobe. Legenda govori kako je imala milost čuti glas i pjev anđela te da je znala svirati sve instrumente. Njezina duša u potpunosti je bila predana Gospodinu. Sveta Cecilija danas se slavi kao zaštitnica crkvenih pjevača.

                Na kraju susreta, sudionici su imali priliku izreći svoja promišljanja o glazbi te koliko im znači u svakodnevnom životu. S nekoliko pjesama susret je završio, a najavljen je idući koji će biti u četvrtak, u online obliku, u 16 sati.


Krunoslav Šardi


Slika