Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Svadba u Kani Galilejskoj

VARAŽDIN, 11. 11. 2021.
Na blagdan svetog Martina, biskupa iz Toursa, u četvrtak, 11. studenog 2021. godine, održan je još jedan u nizu katehetskih susreta osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Na susretu, koji se održavaju u župi svetog Josipa u Varaždinu, ovoga puta okupilo se 30-ak sudionika, a vodila ga je članica Povjerenstva gospođa Ivana Peček.

Kao što je to već uobičajeno i ovaj susret započeo je „vremenskom prognozom“. U njoj smo uz svakodnevne aktivnosti sudionika kojima su se bavili u proteklom razdoblju, čuli i pjesmu pjesnika Danijela Kralja „Moj put“, koju je posvetio svome preminulom ocu. Također, u uvodnom dijelu bilo je i riječi o osnivanju zajednice „Bartimej“, koja bi trebala biti oformljena u skorije vrijeme. Uz to, najavljeno je da će od sljedećeg tjedna biti ponuđena dva termina za susrete, od kojih bi jedan bio održan online - putem platoforme „Zoom“, dok bi u drugom terminu, ako to dopusti epidemiološka situacija, susret bio održan uživo.

Središnji dio susreta započeo je molitvom posvećenom Mariji. Nakon nje sudionici su odigrali i igru kroz koju su se jedni drugima predstavili nekom osobinom koja počinje prvim slovom njihova imena. Između ostalog čuli smo da je Toni tajanstven, Danijel darovit, Jasmina jaka, Jadranka jedinstvena, Kruno komunikativan itd… Nakon što smo otkrili neke od osobina koje nas opisuju, razgovor smo nastavili zaključkom da unatoč tome kakvima sebe doživljavamo, ipak postoji još netko tko nas bolje poznaje. Taj netko je Bog. On je taj koji zna baš sve o nama i na čiju smo sliku stvoreni. Zatim smo odgovorili na pitanje: „Zašto je Bog došao na zemlju?” Zaključili smo da je Bog došao na zemlju da nam podari mir, snagu, istinsku ljubav i radost te toliko potrebno zajedništvo. „U kojim trenucima kao ljudi možemo biti radosni?”, bilo je iduće pitanje. Radosni smo onda kada nam se u životima nas samih ili nekoga tko nam je posebno drag, događa nešto lijepo. Jedan od takvih radosnih trenutaka dogodio se i na svadbi u Kani. Naime, u jednom trenutku uzvanici su ostali bez vina. Tada, Marija poziva svoga Sina da učini nešto, on pak tada čini svoje prvo čudo pred javnošću te pretvara vodu u vino. U tom trenutku Isus osjeća radost, zato jer je bio u prilici pomoći drugima. Ovdje smo također vidjeli da je Bog uvijek spreman pomoći i svakome od nas, ukoliko smo spremni otvoriti svoje srce i dopustiti mu da nam pomogne.

U radionici koja je uslijedila sudionici su na ćupove napisali na čemu su oni zahvalni Bogu, a te njihove zahvale zatim su prikazane i u svetoj misi, kojom je ovaj susret završen.

Kako je naš susret održan na blagdan svetog Martina biskupa, u drugom dijelu progovorili smo o životu ovoga sveca. Sveti Martin je rođen kao sin rimskog vojnika. S ocem provodi i svoje djetinjstvo, okružen vojskom. Bio je mladić dobra srca, uvijek spreman pomoći potrebitima. O tome nam govori i događaj kada je kao mladić od petnaest godina na ulici susreo prosjaka koji ga je tražio pomoć. Kako Martin uz sebe nije imao novaca, dao je prosjaku pola svog vojničkog plašta. Iduće noći Martinu se u snu ukazuje Isus te on doživi obraćenje. Nakon toga kroz neko vrijeme bio je proglašen biskupom francuskog grada Toursa. Ovim događajem, sveti Martin svima nam treba biti primjer da ukoliko imamo pouzdanje u Boga, u našim životima zaista je sve moguće. Uz blagdan svetog Martina čuli smo i prigodnu pjesmu naše prijateljice Karoline, na kajkavskom narječju pod nazivom „Dojdi.“

Na kraju spomenimo još jednom: Naš idući susret bit će održan online, putem platforme „Zoom“ i to već u ponedjeljak, 15. studenog, s početkom u 18:45 sati.

 
Krunoslav Šardi


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika