Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Susreti zajednica "Vjera i svjetlo" u Čakovcu i Koprivnici

ČAKOVEC/KOPRIVNICA, 19. 2. 2023.
U nedjelju, 19. veljače 2023. godine, okupile su se zajednice „Vjere i svjetla“ u župi sv. Nikole u Čakovcu i u župi sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici.
           
Nakon „vremenske prognoze“, središnja tema mjesečnog susreta čakovečke zajednice bila je „Marija - naša majka“. Poticaj za ovu temu bio je spomendan Gospe Lurdske koja se osobito časti i u franjevačkoj župi sv. Nikole. Sudionici susreta ponajprije su se prisjetili nekih događaja iz Evanđelja koji govore o Mariji: od susreta s anđelom Gabrijelom, čuda u Kani Galilejskoj, do trenutaka kada prima mrtvo tijelo svojega sina u naručje, ali i budi nadu učenika dok čekaju silazak Duha Svetoga. Duhovnik zajednice, vlč. Leonardo Šardi, povezao je naš odnos prema Blaženoj Djevici Mariji s majčinstvom: „Mariju možemo zvati majkom jer ju nam je darovao Isus preko apostola Ivana.“ Vjeroučiteljica Sanja Cmrečnjak približila je događaj Marijina ukazanja djevojčici Bernardici u Lurdu. Kroz priču i nekoliko slika, sudionici su se prisjetili tog događaja iz 1858. godine. Voditeljica zajednice, Rahela Buterin, zamolila je sudionike da obojaju Marijinu haljinu te su ovu sliku, uokvirenu, članovi mogli ponijeti svojim kućama. Susret je završio euharistijskim slavljem s prisutnim vjernicima župe sv. Nikole.

U koprivničkoj zajednici, tema susreta je bila: „Sol zemlje“. Nakon uvodne molitve i pjesme, vlč. Dario Levanić izložio je temu susreta. Članovi su odigrali dvije igre i naučili nove pjesme. Razgovarali su kako je bilo na susretu u Đurđevcu na Svijećnicu. Predstavljena je i zastava zajednice koju je izradila Anita Jurić. Susret je zaključen molitvom, mogućnosti primanja sakramenta ispovijedi i odlaskom na misu.
Leonardo Šardi
Dario Levanić
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika