Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Susret sudionika projektnih tjedana "socioMovens. Giving Europe a Soul""

HRVATSKA/NJEMAČKA, 7. 11. 2020.
U subotu, 7. studenog 2020. godine, održan je susret sudionika projektnih tjedana koji se organiziraju pod okriljem međunarodne udruge „socioMovens. Giving Europe a Soul”, sastavnice Socijalnog instituta „Kommende Dortmund” nadbiskupije Paderborn. Susret sudionika, zajedno s inicijatorima i koordinatorima projekata, trebao se održati u Marijinom dvoru u Lužnici od 6. do 8. studenog, ali zbog nepovoljne epidemiološke situacije, susret je održan u online obliku. Na susretu je sudjelovalo 14 sudionika projektnih tjedana (iz 2016., 2018., 2019. i 2020. godine). Susretu su se, također, priključili i idejni začetnik projekata, prelat Peter Klasvogt; predstavnik terapijske zajednice Fazenda de Esperanza gospodin Thorsten Brylak; sadašnji koordinatori projekata u organizaciji socioMovensa gospodin Konrad Haase i gospođa Sandra Knoblich; vjeroučitelj Druge gimanzije Varaždin gospodin Saša Josip Milec te nacionalni koordinatori gospođa Anika Sačić i vlč. Leonardo Šardi.

Susret je započeo prikazivanjem kratkog videa o projektnom tjednu koji se održao 2018. godine u Ludbregu. Nakon toga, nacionalni koordinator projekata socioMovensa, vlč. Leonardo Šardi, pozdravio je prisutne sudionike te podijelio radost što će sudionici moći upoznati sve one osobe koje su proteklih godina omogućile da se ovakvi socijalni projekti odvijaju na području naše domovine, ali i širom Europe. Mnogi bivši sudionici podržali su susret, ali su zbog različitih drugih problema bili spriječeni sudjelovati. Nakon pozdravnih riječi, prelat Peter Klasvogt ukratko se predstavio i pozdravio inicijativu ovakve vrste okupljanja. Prelat Klasvogt već više od deset godina vodi Socijalnu akademiju na koju svake godine poziva bogoslove iz Srednje i Istočne Europe kako bi s njima promišljao o socijalnom angažmanu u njihovih zemljama. Po završetku Socijalne akademije potiče buduće svećenike da na mjestima gdje vrše svoju svećeničku službu zajedno s mladima rade na podizanju socijalne svijesti i odgovornosti te na taj način žive djelotvorno kršćanstvo. Među ostalim prelat Klasvogt ističe: „Prije šest godina započeli su projekti u kojima svećenici vode mlade kroz socijalnu problematiku njihova mjesta. Budući da se dosada u Hrvatskoj odvilo sedam projektnih tjedana (pet na području Varaždinske biskupije op. a.), želja je u ovakvim susretima da se mladi ne rasprše već da ih se i dalje prati kako duhovno, tako i u njihovom daljnjem socijalnom angažmanu. Stoga je i smisao susreta čuti gdje se mladi sada nalaze, koja su njihova iskustva koja su ostala po završetku projektnih tjedana te što je moguće učiniti u budućnosti kako bi duh socioMovensa nastavio živjeti u vašim krajevima.”

Nakon prelata Klasvogta, gospodin Brylak sudionike je pozvao na promišljanje nad tekstom Matejeva evanđelja (Mt 25, 34-40). Postavio je prisutnima pitanje: „Kako živjeti zajedno u ovome vremenu vladanja epidemije? Ne možemo ništa ne činiti. Trebamo biti kreativni. Vrijeme u kojemu se nalazimo također je vrijeme za velika djela. Ljubav prema bližnjemu može i treba biti življena i sada. U malim, svakodnevnim, beznačajnim stvarima kriju se velika djela ljubavi. Kao što se Krist nalazi u svakome čovjeku, tako smo i u ovome vremenu pozvani na kreativan način donositi ga drugima, i u drugima se s Njim sastati.” Nastavno je gospodin Brylak podsjetio sudionike kako terapijska zajednica u kojoj djeluje skrbi o ovisnicima, a temelji se na tri stupa: duhovnosti, zajedništvu i fizičkom radu. Također, gospodin Brylak sudjelovao je na jednome projektnome tjednu u Ludbregu, a voditelj zajednice, Luiz Fernando Braz, više puta je pratio mlade sudionike u projektnim tjednima.

Po završetku molitve, predstavili su se svi sudionici susreta kroz tri pitanja: „Koje godine sam sudjelovao na projektu? Koji je moj sadašnji status? Što očekujem od današnjeg susreta?” Barem po jedna osoba bila je prisutna sa svakog projekta koji su organizirani kroz protekle četiri godine u Varaždinskoj biskupiji. Nažalost, susretu se nije priključila nijedna osoba s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije gdje su do sada održana dva projektna tjedna. Nakon upoznavanja sudionika, gospodin Haase i gospođa Knoblich moderirali su nastavak susreta. Sudionici su kroz nekoliko minuta ispisivali iskustva koja ih još vežu uz projektni tjedan na kojemu su sudjelovali, a potom su mogli u „online-sobama” produbiti i razmijeniti iskustva kroz 10-minutni razgovor. Po povratku u „veliku” grupu, zaključak sudionika jest da ih sve prati isti osjećaj radosti, a po završetku projekata svaki od njih uključio se u različite oblike volontiranja među ugroženim skupinama ljudi.

U nastavku je gospodin Haase predstavio trenutno djelovanje udruge „socioMovens” naglasivši kako je cilj udruge vizija „dati Europi dušu” te po projektima koji se provode u sedam europskih država nadići jezične, kulturalne i nacionalne razlike, kao i raditi na promicanju pravde, mira i solidarnosti. Udruga se temelji na tri temeljne postavke: socijalni angažman, zajedništvo i duhovnost te se na taj način potiče mlade ljude, vjernike laike, za življenje kršćanstva u svojoj svakodnevici. Od 2014. godine do danas, održano je 40-ak projekata na temu različitih socijalnih tema, a u njima je sudjelovalo preko 400 mladih. Svake druge godine održava se Međunarodni susret sudionika projekata „socioMovens” te je najavljen i sljedeći u Krakowu, 2021. godine.

Sudionici su svoj pogled usmjerili i prema budućnosti te su razmijenili ideje kako duh „socioMovensa” zadržati i dalje. Kroz svoje komentare, sudionici su dali prijedlog da se napravi mreža u kojoj će se povezati sudionici projekata s različitim civilnim i crkvenim udrugama te će se, prema svojim mogućnostima, angažirati u njihovu djelovanju. Također, podržana je ideja da se organiziraju mjesečni susreti koji će jačati zajedništvo sudionika, ali i koji će biti pripremni susreti za daljnja nastojanja u angažmanu među socijalno ugroženim skupinama ljudi.

Završnom refleksijom, sudionici su izrazili zadovoljstvo što su mogli aktivno sudjelovati u ovome susretu izrazivši zahvalnost i želju za budućim susretima ovakve vrste.
 
Leonardo Šardi