Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Susret Isusa i Bartimeja

ČAKOVEC, 19. 9. 2021.
Nakon više od godine i pol dana stanke uzrokovane pandemijom, u čakovečkoj franjevačkoj župi svetog Nikole biskupa, ponovno se okupila zajednica „Vjera i svjetlo“. Zajednica je to koja okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove obitelji i prijatelje, a čiji se susreti održavaju redovito svake treće nedjelje u mjesecu. Na prvome susretu u ovoj pastoralnoj godini, održanom u nedjelju, 19. rujna 2021. godine, okupilo se 20-tak članova.

Svaki novi početak, a posebno u ovome razdoblju koje još uvijek živimo u uvjetima pandemije, prilika je da se malo više međusobno čujemo te saznamo što se sve događalo u životima sudionika kroz proteklo razdoblje. Tako je i ovaj susret, kojega smo nakon uvodne zajedničke molitve „Vjere i svjetla“ koju je predvodio povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije vlč. Leonardo Šardi, započeli „vremenskom prognozom“. U njoj su članovi istaknuli neke važne događaje i hobije kojima su se bavili u proteklom razdoblju. Tako smo čuli da su neki ostvarili zapažene sportske rezultate, neki se uspjeli zaposliti, dok je nekima ljeto bilo ispunjeno različitim susretima te hodočašćima. Uz red priče bilo je tu i pjesama, poput „Gradimo prijateljstvo“, „Predivan“ te brojnih drugih.

U središtu našeg uvodnog susreta bio je evanđeoski odlomak kojeg nam donosi evanđelist Marko, a u kojem se opisuje susret između Isusa i slijepca Bartimeja (Mk 10, 46-52). Događaj je to koji se u gradu Jerihonu. Izvan zidina, našao se toga dana i slijepac imena Bartimej. U jednom trenutku ovim mjestom prolazio je Isus. Kad je od ljudi Bartimej čuo tko dolazi on poviče iz svega glasa: „Isuse, sine Davidov, smiluj mi se!“ Isus u jednom trenutku odluči stati i pomoći slijepom prosjaku. Stavi mu ruke na oči te ga ozdravi riječima: „Idi, vjera te tvoja spasila“.

Prije same razrade Evanđelja, neki od sudionika imali su prilike probati kako je to „hodati“ u cipelama slijepe osobe. Kroz razgovor čulo se da to i nije baš bilo jednostavno te smo naučili da je zbog toga u životu važno imati povjerenja u onoga koji nas vodi. U našim životnim situacijama, kroz sve uspone i padove, vođa i prijatelj jest naš Bog. Čak i u trenucima kada nam se čini da smo odbačeni i usamljeni, trebamo znati i u vlastitome srcu osjetiti da to ipak nije tako - jer, Bog je uvijek s nama i On će sve izvesti na dobro.

U završnom dijelu susreta došlo je vrijeme za kratko neformalno druženje, kao i najavu idućeg koji će biti održan 17. listopada, s početkom u 16 sati. Susret je završen slavljem svete mise u zajedništvu s domaćim župljanima.

 
Krunoslav Šardi


Slika
Slika
Slika
Slika