Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Što je Biblija?

VARAŽDIN, 26. 1. 2023.
Treća nedjelja liturgijske godine koja je iza nas odnedavno je proglašena „Nedjeljom Riječi Božje“. Potaknuti time i članovi zajednice „Bartimej“ na katehetskom susretu, održanom u četvrtak, 26. siječnja 2023. godine, promišljali su o tome što im u svakodnevnom životu predstavlja Biblija. S poviješću ove najvrijednije Knjige u životu kršćana, okupljene je upoznala članica Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, gospođa Anika Sačić.
           
Već tradicionalno, susret je započeo himnom „Gradimo prijateljstvo“. Nakon nje međusobno smo podijelili najvažnije događaje iz svakodnevnog života. Svakako najvažniji događaj od prošlog susreta bio je posjet Hrvatskom saboru. Ovaj posjet za svoje članove organiziralo je Društvo distrofičara, invalida cerebralne paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina.
           
Kada bi vas netko pitao: „Što je Biblija?“, što biste mu odgovorili? Biblija je zapravo jedno veliko pismo sastavljeno na više od tisuću stranica. To pismo u sebi sadrži poruku za svakodnevni život upućenu baš svakome čovjeku. Kako bi svaki pojedinac mogao prepoznati što mu to Bog želi poručiti, važno je imati otvoreno srce i prepustiti se vodstvu Duha Svetoga. Upravo vođena Duhom Svetim i po poticaju iz Lukina evanđelja, poziv da krene na putovanje s Bogom, upućen je i Aniki. Kako je sama posvjedočila, iako potječe iz tradicionalne katoličke obitelji još uvijek je u potrazi za mnogim odgovorima koje traži i pronalazi upravo u Bibliji. Biblija dolazi od grčke riječi „biblion“. Ona je skup knjiga, odnosno istina koje govore o Bogu te njegovu planu s čovječanstvom. U njoj ne trebamo tražiti odgovore na pitanje kako se nešto dogodilo, već zašto se dogodilo. Biblija je nastala u Jeruzalemu napisana od strane četrdeset autora vođenih Duhom Svetim. Sastavljena je od ukupno 73 knjige koje su podijeljene na 46 knjiga Starog zavjeta i 27 knjiga Novog zavjeta. U njenim temeljima leži Ljubav, a pisana je 1500 godina. Kroz Bibliju Bog se obraća baš svakome čovjeku. Poznata Mu je svaka pojedinost o nama. Kako kaže biblijski pisac: “Jahve, proničeš me svega i poznaješ, ti znaš kada sjednem i kada ustanem, izdaleka ti već misli moje poznaješ. Hodam li ili ležim, sve ti vidiš, znani su ti svi moji putovi.” (Psalam 139,1-3). Danas je Sveto pismo dostupno na više od 2300 jezika i narječja. Čak je i slavni pisac Goethe jednom rekao: “Kad bi me bacili u tamnicu i kad bih smio uzeti samo jednu knjigu, uzeo bih Bibliju.” Glavna tema Biblije jest grešan čovjek koji uz Božju ljubav sve prevladava. O tome nam govori i priča o pokidanoj Bibliji. Priča je to o trgovcu koji je kupio pokidanu Bibliju, a što ju je detaljnije čitao, pronalazio je u njoj sve više odgovora vezanih uz svoj život.
           
Uslijedio je grupni rad u kojem su sudionici iznosili mišljenja o tome što za njih predstavlja Biblija. Između ostaloga bilo je rečeno da je to knjiga koja nam daje utjehu i ohrabrenje za svakodnevne izazove. Također, bili su istaknuti i nama najljepši dijelovi Biblije poput: Hvalospjeva Ljubavi, događaja Pedesetnice ili pak Marijino rođenje Isusa. Važno je znati da nam Bog u Bibliji progovara na naše svakodnevne situacije, ali da bismo mogli to prepoznati moramo otvoriti svoja srca za djelovanje Duha Svetoga.
           
Baš kao što nam Biblija svakodnevno upućuje neki poziv i poticaj za život, tako je članovima zajednice „Bartimej“ sveti Josip uputio poziv da mu se pridruže na Velikoj devetnici u srijedu, 1. veljače, s početkom u 17 sati. Tada će im se pridružiti i rektor bazilike sv. Antuna Padovanskog sa zagrebačkog Svetog Duha, fra Ivan Marija Lotar. Pridružite se i vi!
 
Krunoslav Šardi
 
     


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika