Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

"Što god vam rekne, učinite!"

LUDBREG, 21. - 23. 7. 2020.
Od 21. do 23. srpnja 2020. godine u Pastoralnom centru u Ludbregu održan je duhovno-ljetni susret mladih osoba s invaliditetom u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Susret je vodio povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom vlč. Leonardo Šardi uz sudjelovanje prof. Ivane Peček.

Za vrijeme trodnevnog susreta održano je pet kateheza i radionica na kojima smo pobliže otkrili smisao nekih od tekstova Evanđelja kako bismo bili duhovno jači i međusobno se bolje povezali. Vrijedno je izdvojiti razmišljanja o Trojedinome Bogu (Ocu, Sinu i Duhu Svetome) i Blaženoj Djevici Mariji, anđelima, cariniku Zakeju i o nama samima. Naučili smo da Isus pretvorbom vode u vino na svadbi u Kani Galilejskoj pokazuje kako Bog dopušta radost i veselje i poziva nas da se zajedno veselimo, a Blažena Djevica Marija primjer je osobe koja je prihvatila Božji poziv da rodi Isusa, i to bez ikakve sumnje i odbijanja, premda je i sama imala mnogo upitnika kako će se sve to dogoditi, ali nije dopustila da je svlada bilo kakav strah, što pokazuje da slijedeći Gospodina dobivamo obilje milosti. Duh Sveti, treća božanska osoba, jača nas, brani i štiti od nesigurnosti i izvor je ljubavi. Razmatrajući silazak Duha Svetoga na apostole, mogli smo uočiti da smo svi, premda različiti, ipak jednaki kada smo međusobno povezani prijateljstvom koje ništa ne može slomiti. Bilo je riječi i o Zakeju koji je odlučio vidjeti Isusa i iskreno se pokajati za svoje grijehe i propuste, a za duhovnu jakost bitno je i sijanje dobroga sjemena u životu Crkve. Svatko je od nas jednako vrijedan, a pokazatelj te tvrdnje jest činjenica da smo svi bili ujedinjeni u međusobnom pomaganju, suradnji na radionicama, radosnim slavljima svetih misa i iskazivanju zahvalnih molitava u dvama jutarnjim i večernjim molitvenim susretima.

Svi smo bili ispunjeni radošću koju je teško riječima opisati jer takvo zajedništvo volontera, članova udruga osoba s invaliditetom i voditelja susreta treba doživjeti. Mnogo razgovora, pjesama, društvenih igara, šetnje i neformalnog druženja pokazalo je da je Gospodin velik u svim svojim djelima, a mi samo trebamo prihvatiti Božji poziv da gradimo prijateljstvo međusobno i s Isusom Kristom. Najvrjednije iz zajedničkoga susreta bilo je veliko povjerenje i svatko je svakome od srca zahvalan na prijateljstvu i zajedništvu, a svi zajedno zahvaljujemo Bogu što je omogućio da susret bude održan i svi smo se složili da takvih prelijepih druženja treba biti i ubuduće. Majka Isusa Krista rekla je „Što god vam rekne, učinite“ i mi smo Kristov poziv poslušali učinivši jedni drugima svaki dan ljepšim, a samim time i Gospodin je također radostan. Duhovno-ljetni susret u Ludbregu bio je proslava Božje dobrote te slavljenje života i prijateljstva, a to je i putokaz za nove izazove koji su pred nama. Ne postoje zapreke ako se gleda srcem i nijedan invaliditet nije prepreka za radost, veselje i za svjetlo koje je uvijek bilo jače od tame, pa tako i na ovom susretu.



Danijel Kralj