Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Sigurno korištenje interneta

VARAŽDIN, 27. 4. 2023.
U četvrtak, 27. travnja 2023. godine, u pastoralnom centru župe svetog Josipa u Varaždinu održan je još jedan susret zajednice „Bartimej“ u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Sve okupljene sudionike, njih 30-ak, među kojima je bilo i osam krizmanika, na početku je pozdravio povjerenik Povjerenstva, vlč. Leonardo Šardi, a potom je uslijedila središnja tema susreta koju je održala članica Povjerenstva Rahela Buterin.

Bilo je riječi o sigurnom korištenju interneta i društvenih mreža. Svatko je od nazočnih mogao reći na što pomisli kad čuje riječ internet, a najviše je odgovora bilo da je to Youtube, Facebook, Viber, Whatsapp i druge društvene mreže. Gotovo svi sudionici imaju neki oblik dopisivanja preko interneta gdje također pretražuju korisne stvari koje ih zanimaju. Na susretu se ukazalo na pametno služenje internetom jer ima sadržaja koji su neprimjereni i nepoželjni.

Na radionici bili smo podijeljeni u četiri skupine i svaka je razmatrala neki od oblika komunikacije pa smo tako raspravljali je li bolje imati nadimak ili samo pravo ime na društvenim mrežama, kako se predstavljamo prilikom dopisivanja i jesmo li spremni upoznati uživo osobu s kojom smo komunicirali. Složili smo se kako valja biti na oprezu i da sami procjenjujemo koliko je tko pouzdan za komunikaciju virtualno da bi jednoga dana došlo do susreta uživo. Oprez je nužan i za internetsku kupovinu o čemu je također bilo riječi u radu u skupinama. Zatim smo razmatrali što je od sadržaja korisno i štetno u internetskoj komunikaciji pa su se korisni sadržaji i dobri postupci označavali zelenom bojom, za oprezniji pristup koristila se žuta boja, a za neprimjereno i nepoželjno crvena, baš poput semafora.

Na kraju radionice Rahela je pročitala priču o upoznavanju na internetu i nepažnji pokazavši tako da osoba može ponekad lagati u dopisivanju, npr. da ima 20 umjesto 50 godina, kao što je u toj priči Boris lagao Marini koja mu je sve vjerovala i imala takvo povjerenje u njega kao da su već godinama prijatelji i kao da su se uživo upoznali. Iz te priče može se naučiti da nije dobro dijeliti sve osobne podatke nepoznatim ljudima s društvenih mreža, već valja dobro razmisliti o svojim postupcima, neovisno o tome kakav tko ima profil ili sliku jer vrlo su lako moguće prevare. Sudionici su bili slobodni iznijeti svoja iskustva i komentare, a nakon radionice dva su člana zajednice imala posebne razloge za veselje i slavlje pa smo njihovu radost proslavili zajedno uz okrepu i zajedničko druženje do svete mise.

Misno je slavlje u 18:30 sati predvodio vlč. Leonardo Šardi koji je u duhovnom razmatranju Božje riječi govorio o Filipu koji je pomogao obraćeniku da se odluči krstiti pošto je pročitao odlomak o Isusu iz Knjige proroka Izaije. Često Bog djeluje tamo gdje najmanje očekujemo i promijeni nas toliko da brzo shvatimo Kristov poziv kao što ga je otkrio i obraćenik iz prvoga čitanja u Djelima apostolskim.

Sljedeći susret, na koji ste s radošću pozvani i dobro došli, bit će u četvrtak, 4. svibnja, od 16 do 19 sati u župi svetog Josipa u Varaždinu. Veselimo se vašem dolasku!
 
Danijel Kralj
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika