Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Sakramenti

VARAŽDIN, 16. 3. 2023.
 U župi sv. Josipa u Varaždinu, 16. ožujka 2023. godine, održan je tjedni katehetski susret zajednice „Bartimej“ na kojem se okupilo pedesetak sudionika. Osim onih koji su zbog raznih okolnosti izbivali duže vrijeme, pridružili su se i novi članovi. Ova zajednica je specifična  po tome što svojim članovima pruža slobodu da se članovi pridruže i nakon višemjesečnog izbivanja, bez ikakve potrebe za opravdanjem razloga svog nedolaska. Ovdje je uvijek svatko dobrodošao i dočekan je baš poput člana obitelji.

Povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, vlč. Leonardo Šardi, pozdravio je okupljene sudionike i zamolio dvoje redovitih članova zajednice „Bartimej“ da ukratko predstave izgled susreta. Naime, osim novih članova na susretu je nazočilo i nekoliko krizmanika župe sv. Josipa kojima je ovo jedan od načina pripreme za sakrament svete potvrde.

Dvoje sudionika je zdušno „izreklamiralo“ katehetske susrete, a između ostalog je rečeno: „Danas je točno godina i pol od prvog našeg susreta koji je bio 16. rujna 2021. Godine. Nakon zoom susreta, vratili smo se u život i konačno smo se mogli okupljati uživo. Ovdje se rađaju prijateljstva, vlada sklad, svatko svakoga shvaća i prihvaća. Sve bi se moglo jako dobro ukomponirati u pjesmu „Dobro mi došel prijatel“. Susreti se odvijaju jednom tjedno i traju od 16 do 19 sati, a završavaju svetom misom koja započinje u 18:30 sati. Svi su uvijek dobrodošli.“

Na već ustaljenoj „vremenskoj prognozi“, sudionici su po grupama iznijeli svoje životne okolnosti od zadnjeg druženja. Zatim je volonterka Povjerenstva Mihaela Herceg, iscrpno i živopisno pojasnila što su to sakramenti i koje su specifičnosti pojedinog sakramenta. Prije samog izlaganja, sudionicima su podijeljene „puzzle“, a zadatak se sastojao u tome da kroz grupni rad slože slike koje su predstavljale različite sakramente. Kroz afirmativna pitanja sudionicima je dana prilika da pokažu svoje znanje iz vjeronauka i pokazalo se da su itekako upoznati s temom. Podijelili su i svoja iskustva vezana uz neke od sakramenata. Izlagateljica teme pojasnila je kako su sakramenti vidljivi znakovi nevidljive Božje milosti te kako kroz razna vanjska obilježja u svakom sakramentu bivamo ojačani za kršćanski život. Sedam je svetih sakramenata, a to su: krštenje, potvrda (krizma), sveta pričest (euharistija), ispovijed, bolesničko pomazanje, svećenički red i sveta ženidba. Razlikujemo sakramente inicijacije, ozdravljenja i sakramente u službi zajednice. Sakramenti inicijacije su krštenje, potvrda i euharistija. Sakramenti ozdravljenja su  ispovijed i bolesničko pomazanje, a sakramenti u službi zajednice su svećenički red i ženidba. Svaki od navedenih sakramenata je potkrijepljen primjerima iz Biblije čime su sudionici dobili uvid u vrijednost i veličinu svakog sakramenta. Priupitani koji im je sakrament najdraži i zašto, sudionici su najčešće navodili kako je to bio njihov sakrament pričesti ili svete potvrde zbog toga što su tada po prvi puta primili hostiju, a sakramentom potvrde konačno postali punoljetni i odgovorni članovi Crkve. Dvije sudionice su istaknule kako je njima najdraži sakrament bolesničkog pomazanja jer je po tom sakramentu primljena snaga za podnošenje operativnog zahvata i relativno brz oporavak te povratak u normalan život.

Nakon dinamičnog grupnog rada te kateheze bogate novim vjerskim spoznajama, susret je završen svetom misom koju je predslavio vlč. Leonardo Šardi. Na svetoj misi su ministrirale i osobe s invaliditetom.

Idući susret održat će se u četvrtak 23. ožujka 2023. godine u pastoralnom centru župe sv. Josipa u Varaždinu.
 
Anika Sačić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika