Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Religije

VARAŽDIN, 10. 11. 2022.
Dana 10. studenog 2022. godine, 40-ak sudionika zajednice "Bartimej" ponovo se okupilo na katehetskom susretu kojeg je vodio volonter Povjerenstva, vjeroučitelj Kristijan Herceg. Na samom početku raspoloženi sudionici su zamolili vlč. Leonarda Šardija da odsvira nekoliko pjesama. U opuštenom tonu, vjeroučitelj Kristijan nas je upoznao s temom susreta.

Budući da je tema bila "Religije", sudionicima su najprije podijeljeni crteži koji označavaju različita vjerovanja čovjeka od početka svijeta. Nakon što su sudionici maštovito obojali crteže, krenula je razrada teme. Podjelom religija u tri skupine: vjerovanje u bogove prirode, vjerovanje u grčko-rimske bogove i vjerovanje u jednog Boga - bilo je pojašnjeno što konkretno označava i koga štuje svaka religija.

U početku, ljudi su štovali bogove vjetra, vatre, sunca, munje i sve ono što ih je okruživalo. Bili su svjesni kako su to jake sile koje oni ne mogu kontrolirati. Stoga su im prinosili žrtve kako bi ih udobrovoljili. Što se tiče grčko-rimskih bogova situacija je pomalo slična, samo u ovoj religiji svaki bog ima svoje ime. Tu je bog mora Posejdon kod Grka – Neptun kod Rimljana, bog rata Ares kod Grka – Mars kod Rimljana itd. Štovao se bog plodnosti, bog zagrobnog života, bog neba i još mnogi drugi. Religije koje štuju jednog Boga su kršćanstvo, židovstvo i islam. Ove religije imaju svoje "sveto pismo", svoj nauk i vjeruju u samo jednog Boga. Jedino kršćanstvo vjeruje u Boga koji je dao život za čovjeka i nikad ga nije ostavio samog.

Za kraj, vjeroučitelj Kristijan je dao zadatak sudionicima da u crteže stopa upišu koji su to načini traženja Boga i gdje Ga danas možemo naći. Sudionici su se aktivno uključili i iznosili svoja mišljenja. Boga nalaze u molitvi, crkvi,  obitelji, susretima zajednice "Bartimej" i općenito aktivnostima Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, u radosti, zajedništvu, u prijateljstvu, dobroti, iskrenosti, međusobnom poštovanju. Vjeroučitelj Kristijan svoje je izlaganje završio pričom o mudracu i mladiću koji je pitao mudraca kako pronaći Boga. U toj priči mudrac nije ništa odgovorio već se nasmiješen uputio prema rijeci. Zbunjeni mladić ga je pratio i čekao odgovor. Međutim, mudrac je bez riječi ušao u rijeku. Želeći zadiviti mudraca, mladić vješto zapliva oko njega i opet postavi svoje pitanje. Mudrac pogurne mladića ispod vode sve dok nije procijenio da mu treba zraka. Nakon što ga je pustio, upita ga što mu je bilo jedino važno kad je bio pod vodom i što je najviše želio kad je bio pod vodom. Mladić odgovori da je jedino i najviše želio doći do zraka. Na to mu mudrac odgovori:"Kad budeš za Bogom toliko i tako čeznuo kao što si čeznuo za udisajem zraka, naći ćeš Ga."

Završavajući susret, Kristijan je između ostalog naglasio: „U ovom ubrzanom svijetu ne razmišljamo baš o Bogu. A onda kad krenu nevolje pitamo: „Gdje je Bog, zašto nam se ovo događa, zašto Ga ne vidimo?“ A Bog je uvijek tu, samo mi ne odlazimo k Njemu i ne tražimo Ga svim srcem.“

Susret je završio svetom misom koju je predslavio vlč. Leonardo Šardi. Sve ljude dobre volje, pozivamo na sljedeći susret koji će se održati u vjeronaučnoj dvorani Župe svetog Josipa, na adresi Dravska 3 – Varaždin, s početkom u 16 sati. Nastavimo zajedno tražiti Boga. Možda nam u tome pomogne misao pjesnika Antuna Branka Šimića:
Ne pružaj mis’o u praznu daljinu.
Uza te Bog je. Otvori sva čula:
Na tebe svjetlost s ljetnog neba pljušti
Bog oko tebe sja, treperi, miriše i šušti“.

 
Anika Sačić
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika