Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Radost i opuštanje uz glazbu

VARAŽDIN, 24. 11. 2022.
U četvrtak, 24. studenoga 2022. godine, u vjeronaučnoj je dvorani župe svetog Josipa u Varaždinu održan još jedan susret zajednice „Bartimej“ na kojem se okupilo 30-ak sudionika. Na početku sve je nazočne pozdravio povjerenik, vlč. Leonardo Šardi, a potom je, kao i uobičajeno, uslijedila „vremenska prognoza“ koja je ponovno obilovala zanimljivim temama kao što je podrška i navijanje za našu nogometnu reprezentaciju na svjetskom prvenstvu.

Središnju je temu susreta vodila članica naše zajednice i Udruge slijepih Međimurske županije Magdalena Hatlak koja je govorila o svojim iskustvima slušanja glazbe. U samom uvodnom dijelu bilo je riječi o pozitivnim utjecajima smirujuće glazbe, na primjer klasične ili latinoameričke te rocka i countryja i o negativnima koje stvara heavy metal. Glazba pozitivno utječe na zdravlje, smanjuje stres i opušta nas, čak nas može izvući iz kome, a vrlo su bitni i tekstovi pjesama. To se može usporediti i s eksperimentom kristala vode: oni bivaju ružni nakon negativnih poruka, a vrlo lijepi nakon pozitivnih.

Magdalenu glazba zanima od djetinjstva i svojevremeno se i sama bavila pjevanjem, no zbog srednjoškolskih se obaveza morala ispisati, ali i dalje je proučavala različite glazbene žanrove otkrivajući razne glazbene zanimljivosti. S posebnom se radošću i veseljem prisjetila koncerata koje je posjetila pa je tako imala priliku uživo slušati skupine „Plavi orkestar“, „Crvenu jabuku“, Ninu Badrić i Enriquea Iglesiasa, a u polufinalu Supertalenta bila je podrška u publici svom prijatelju koji je svirao harmoniku. Dotaknula se i duhovne glazbe iskazavši svoju posebnu zahvalnost na mogućnosti da sudjeluje na koncertu „Progledaj srcem“ na maksimirskom stadionu u Zagrebu gdje joj je bilo vrlo lijepo slušati odlične duhovne izvedbe i družiti se s prijateljima. Ponešto je izrekla i o Eurosongu, omiljenom glazbenom natjecanju koje redovito prati i komentira s ekipom svojih prijatelja.  U vrlo zanimljivom razgovoru svi smo se složili s Magdalenom kako je glazba nekad bila mnogo bolja, posebno u vremenima 70-ih, 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, premda se i danas pronađe poneki pjevač koji odlično pjeva. Među raznim umjetnostima, poput književnosti, plesa i likovne umjetnosti, glazba je kod svih sudionika našla vrlo važno mjesto i mnogo se može iz nje naučiti.

U radu u skupini otkrivali smo što glazba znači za nas, sviđa li nam se više nekadašnja ili današnja glazba, imamo li omiljenog izvođača, što nam je lijepo u crkvenoj glazbi i koja nas vrsta glazbe najviše opušta. Svi smo suglasni kako postoje različiti stilovi i ukusi te kako u nekom svom raspoloženju volimo poslušati izvođače koji će nam uljepšati dan i popraviti raspoloženje. Posebno dojmljiv trenutak susreta bilo je slušanje pjesme „When you believe“ koju pjevaju Whitney Houston i Mariah Carey. Ta pjesma nosi vrlo vrijednu poruku kako su u životu čuda moguća kada vjerujemo, a jedan od sudionika izrekao je kako je osjetio posebnu radost slušajući pjesmu jer i sam tako razmišlja s obzirom na svoju vedru narav i optimizam te kako ga je pjesma vratila u neka dobra, stara vremena. Uživali smo i u odličnom pjevanju naše Magdalene koja je iznimno zahvalna što je otkrila toliko toga u glazbi i što živi uz nju, a mi smo zahvalni njoj što nam je podarila vrlo lijepe trenutke i želimo joj neka nastavi širiti radost života koju nosi svaka glazbena nota.

Susret je završen svetom misom koju je predvodio vlč. Leonardo Šardi ohrabrivši nas u svojoj duhovnoj misli da slijedimo Gospodina Isusa i u najtežim vremenima, posebno sada kada se bliži vrijeme došašća i početak nove crkvene godine. Sljedeći će susret, na koji ste dobro došli, biti u četvrtak, 15. prosinca, na istome mjestu i u isto vrijeme. Svi ste pozvani da radost života svjedočite u zajednici kao što se to čini iz tjedna u tjedan.
 
Danijel Kralj
 


Slika
Slika
Slika
Slika