Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Proslava blagdana svete Lucije

MAČKOVEC, 13. 12. 2021.
U ponedjeljak, 13. prosinca 2021. godine, u župnoj crkvi svetog Petra i Pavla u Mačkovcu proslavljen je blagdan Svete Lucije. Na misnom su slavlju sudjelovali članovi Udruge slijepih Međimurske županije i domaći župljani, a euharistiju je predvodio župnik, vlč. Anđelko Košćak, uz suslavlje vlč. Leonarda Šardija, povjerenika za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije.

Na početku susreta vlč. Košćak pozdravio je sve nazočne i iskazao svoju veliku radost što može ugostiti članove Udruge slijepih Međimurske županije, a potom je uslijedila sveta ispovijed za koju smo se prethodno i pripremili dobivši upute kako tom sakramentu treba pristupiti sa spoznajom kako nas Gospodin čeka raširenih ruku da nam oprosti sve naše grijehe, slabosti i propuste koje ćemo skrušeno ispovijediti i za njih se pokajati. Na misi su svi okupljeni radosnim sudjelovanjem, molitvom i adventskim pjesmama dali slavu Bogu i svetoj Luciji, a članovi Udruge slijepih Međimurske županije aktivno su sudjelovali u službi Božje riječi i u molitvenom dijelu pa je tako prvo čitanje i otpjevni psalam pročitao Danijel Kralj, a molitvu vjernika Magdalena Hatlak.

U svojoj se homiliji vlč. Košćak osvrnuo na evanđeoski tekst po Mateju u kojem Isus ne želi odgovoriti svećeničkim glavarima i narodnim starješinama koji su osporavali sve što čini, a nije im odgovorio jer je znao kakva je njihova vjera. Bilo je riječi i o životu svete Lucije i predvoditelj misnoga slavlja potaknuo je sve okupljene neka slijede put kojim je ona koračala prema Kristu i otkrit ćemo obilje Božje milosti. Uz to, dodao je da jednako dobro možemo vidjeti duhovnim očima, očima vjere, bez obzira imamo li oštećenje vida ili ne, jer tko gleda očima vjere, zaslužuje spasenje.

Na kraju mise domaćinu i Udruzi slijepih Međimurske županije zahvalio je vlč. Leonardo Šardi koji je iskazao svoje veliko zadovoljstvo što smo susret uspjeli realizirati u ovom izazovnom vremenu, a radost svih nazočnih mogla se osjetiti u pravom smislu te riječi. Udruzi, vlč. Šardiju, vlč. Košćaku i domaćinima iz Mačkovca od srca hvala na organizaciji, susretljivosti i izuzetno lijepom druženju na kojem smo proslavili blagdan zaštitnice slijepih osoba i svima su nam srca ispunjena veseljem što je sveta Lucija i ovoga puta pokazala put kojim koračamo do Isusa Krista koji je izvor ljubavi i dobrote. Ovim susretom radosnije nastavljamo čekanje Božića i nove 2022. godine koja će, vjerujemo svi, biti bolja i donijeti nam još mnogo duhovnih radosti i nezaboravnih susreta.
 
Danijel Kralj


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika