Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Probudi motivaciju u sebi

VARAŽDIN, 10. 9. 2022.
Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, u subotu 10. rujna 2022. godine, organiziralo je susret volontera okupljenih u zajednici „Bartimej“. Susretu kojem je cilj formacija volontera za rad sa socijalno osjetljivim skupinama društva poput osoba s invaliditetom smještenim po raznim ustanovama i udrugama, odazvalo se 15-ak volontera. Oni su pak promišljali o tome kako probuditi motivaciju u sebi.

U uvodnom dijelu susreta stručna suradnica Povjerenstva gospođa Anika Sačič, upoznala je sudionike sa ciljevima i zadaćama projektnih tjedana koji se na području Varaždinske biskupije provode još od 2016. godine. Naime, iako je Povjerenstvo, pod čijim okriljem se danas kod nas odvijaju projektni tjedni, osnovano tek dvije godine kasnije, točnije u kolovozu 2018., ovakvi projektni tjedni se u Hrvatskoj održavaju zahvaljujući tadašnjoj inicijativi vlč. Nikole Tomaševića. Sve to počelo je zapravo suradnjom sa Socijalnim institutom Komende Dortmund nadbiskupije Paderborn, a tamo djeluje međunarodna udruga „socioMovens. Giving Europe a soul“. Prvi projektni tjedan u našoj zemlji nosio je naziv „Teškoće nisu prepreka“, proveden je 2016., dvije godine poslije projektni tjedan održava se pod nazivom „Zajedništvo ljubavi“, dok se od 2019. godine pa sve do danas projekt provodi pod nazivom „Bartimej“ i provodi se u organizaciji spomenutog Povjerenstva. Cilj projektnih tjedana jest senzibilizacija mladih prema osobama s invaliditetom, pa zato skupina mladih u tih nekoliko dana vođena primjerice motom dana „Daj sve od sebe“, obilazi razne organizacije u kojima svakodnevni život provode upravo osobe s invaliditetom. Na taj način mladi se upoznaju s prilikama, izazovima, ali i talentima koje te osobe imaju. Sve do ove godine projektni tjedni u našoj zemlji provodili su se u suradnji s Drugom gimnazijom iz Varaždina, dok su ove godine po prvi puta bili uključeni učenici Srednje škole Čakovec i Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu. Najveći plodovi ovih projekata jesu rušenje barijera između osoba s invaliditetom i mladih volontera uz nesebično davanje i međusobno primanje te sama činjenica da smo u Božjim očima zaista svi jednaki.

Kako bi kao pojedinci mogli težiti tome cilju, važno nam je znati probuditi motivaciju u sebi. Zbog toga je središnji dio susreta bila tema „Probudi motivaciju u sebi“. Izlaganje na ovu temu volonterima je održala članica Povjerenstva gospođa Ivana Peček. Motivacijom kroz fotografije prirode, gospođa Peček potaknula je sudionike da se međusobno bolje upoznaju. Tako smo primjerice od jednog sudionika koji je izabrao sliku zalaska sunca čuli da ga smiraj dana potiče da promisli što je dobro učinio, ali bude i motiv za nešto još bolje u novome danu. U nastavku svog izlaganja voditeljica nam je prikazala papir s krugom, želeći nas tako potaknuti da osim što smo bili usredotočeni na taj krug, trebamo u životu gledati puno dalje i šire. To bi primjerice značilo sljedeće: kada vidimo osobu s invaliditetom ne trebamo gledati samo njen fizički izgled, već trebamo zagledati se u dušu takve osobe da bismo je bolje upoznali. Slično je i po pitanju ljubavi. Nju također ne trebamo promatrati samo kroz vanjštinu, već kao nešto puno dublje - čovjeka koji je stvoren na sliku Božju. Upravo tako stvoren je svatko od nas. Svi mi stvoreni smo onakvima kakvima nas je zamislio naš Otac. Imamo svoj duh i tijelo. Zadaće koje ponajprije trebamo prepoznati, a potom ih se truditi ostvariti ovdje i sada. Zbog toga je važno da si svatko od nas posvijesti činjenicu da je prije svega stvoren od Boga. Istina je isto tako da smo stvoreni ljubavlju svojih roditelja, svoje obitelji. Međutim to ne znači „robovati“ okolnostima i podrijetlu u kojem živimo, već se odvažiti te sve svoje talente uložiti u nešto dobro što može oplemeniti nas, ali i one kojima služimo. Jedino tako svaka naša situacija dobiva svoj smisao. Jer važno je znati „zašto“ nešto radimo, da bismo mogli dobiti odgovore „kako“ to raditi.

Nakon teoretskog dijela uslijedio je i kreativni dio susreta u kojem su volonteri izrađivali ukrasne narukvice. Njih ćemo u narednom razdoblju prilikom provođenja aktivnosti u udrugama ili ustanovama darivati za uspomenu. Kroz kreativni dio vodile su volonterke Marta Cesar i Dora Pokos uz pomoć Patricije Hrastić.

Volonteri su također upoznati i s međunarodnim aktivnostima udruge „socioMovens. Giving Europe a soul“, od kojih ovdje ističemo posljednji  susret u poljskom Krakovu održan krajem mjeseca srpnja ove godine, a na kojem se svake tri godine okupljaju mladi Srednje i Istočne Europe.

Isto tako mladi su potaknuti i na uključivanje u zajednicu osoba s invaliditetom „Bartimej“, koji svoje susrete održavaju u Varaždinu svakog četvrtka ili pak neki drugi oblik volontiranja prema svojim mogućnostima. Također, ponuđena im je i kratka evaluacija nakon čije će se analize vidjeti želje i mogućnosti daljnjih aktivnosti za volontere pod okriljem Povjerenstva.

Na samom kraju susreta sudionici su pogledali motivacijski video Nicka Vujićića, čovjeka rođenog bez udova, pod naslovom „Ostavi trag“.
 
Krunoslav Šardi          


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika