Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

PRIPREMA ZA BLAGDAN SVIH SVETIH I DUŠNI DAN

ČAKOVEC, 26. 10. 2022.
U srijedu, 26. listopada 2022. godine, u Udruzi slijepih Međimurske županije održana je radionica i susret s vlč. Leonardom Šardijem, povjerenikom Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Na početku sve je nazočne pozdravila predsjednica Udruge Marija Ciglar istaknuvši svoju radost i iznimno zadovoljstvo svih članica i članova što nakon dvogodišnje stanke ponovno možemo imati susret sa svećenikom, a potom se krenulo i na središnju temu.

Svrha izlaganja bila je priprema za nadolazeće blagdane, Svi sveti i Dušni dan, kada se sjećamo svih koji su umrli, ali žive u našim mislima, sjećanjima i molitvama, kao i onih ljudi kojih se malo tko sjeti ili ih se ne sjeti nitko jer Crkva preporuča sve te ljude u svoje molitve. Vlč. Šardi pročitao je tekst iz Lukina evanđelja o bogatašu koji je živio raskošno i o siromahu Lazaru te o njihovu susretu u trenutku smrti. Bogataš se tada mučio, a siromahu su muke prestale, a za života bili su u obrnutoj poziciji. Ipak, siromah je više cijenio kako živi unatoč tome što ništa nije imao nego bogataš koji je primio mnoga dobra, no nije imao duhovnu dimenziju u sebi. Zatim se raspravljalo o raju, čistilištu i paklu kao o trima mjestima kamo pokojnik odlazi nakon ovozemaljskog života. Svi okupljeni složili su se kako Bog nikoga ne osuđuje da mora završiti u paklu, već se čovjek unaprijed sam osudio pošto je odbacio Božju blizinu i dobrotu. Također, mogli smo otkriti da je vrata raja otvorio sam Isus Krist kad je uskrsnuo i da je čistilište prilika da nas molitve naših bližnjih i cijele Crkve spase te nam pomognu da uđemo u raj, to jest u život vječni. Za kršćane smrt je prelazak u vječnost, zato se ne trebamo bojati ako smo živjeli prema Božjim zakonima i ljubili Gospodina kako nas je Krist učio jer tada nas vjera spašava. Valja se ugledati na razbojnika koji je za vrijeme Kristove muke rekao Isusu neka ga se sjeti kad uđe u Božje kraljevstvo te je tako i on završio u raju. Molitva i euharistija pomoći će našim pokojnim članovima obitelji, ali i nama, jer tako smo korak bliže Bogu.

Za vrijeme susreta svi zainteresirani mogli su postaviti pitanja i ponešto komentirati te podijeliti iskustva. Želja je svih sudionika da takvih susreta bude i dalje jer se njima duhovno obnavljamo i pomažu nam da s pouzdanjem gledamo na budućnost.
 
Danijel Kralj
 


Slika