Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Presveto Srce Isusovo

Varaždin, 15. 6. 2023.
U četvrtak, 15. lipnja 2023. godine, u vjeronaučnoj je dvorani župe svetog Josipa u Varaždinu održan još jedan katehetski susret zajednice „Bartimej“. Okupilo se 30-ak sudionika koji su u vrlo pozitivnom ozračju pozdravili dolazak sunčanijeg vremena i jedni druge. Na početku sve je sudionike pozdravio povjerenik Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije vlč. Leonardo Šardi prenijevši nekoliko vrijednih informacija, a potom je uslijedila i središnja tema.

O značaju srca u svakodnevnom životu i o Isusovu srcu govorio je volonter Povjerenstva osoba s invaliditetom i njihovih obitelji i vjeroučitelj Kristijan Herceg. Na početku izlaganja poslušali smo pjesmu Alana Hržice „Srce mog srca“ nakon koje smo iznijeli da je ključna riječ u pjesmi srce i prisjetili se nekoliko uzrečica i misli o srcu. Tako srce može biti kameno kada u njemu nema milosti, možemo imati srca jedni za druge kada kome pomažemo, možemo biti nečije srce pokazujući tako osjećaje ljubavi i slično. U Bibliji Bog nam daje čisto srce, što znači da nas oslobađa od grijeha, a Gospodin traži da se naša srca ne uznemiruju, što se odnosi na nemir nas samih. Kristijan je govorio o srcu kao vrlo važnom organu za ljudski život jer dok ono radi, mi živimo. Srce se sastoji od dvaju dijelova: venskog i arterijskog. U desni dio (venski, plavi) dolazi venska krv koja se vraća nakon protoka kroz tijelo i donosi ugljikov dioksid (sve što treba izbaciti iz tijela) šaljući krv iz pluća gdje se puni kisikom te onda ide u lijevi dio. Lijevi dio (arterijski, crveni) značajan je za ponovnu obnovu krvi kisikom te ostalim hranjivim i dobrim tvarima i ta se krv šalje ponovno u tijelo. U duhovnom smislu, srce treba očistiti u svetoj ispovijedi i euharistiji i ne dozvoliti mu da bude kameno, što se danas vrlo često događa u svijetu koji je zarobljen različitim sukobima, nemirima i poteškoćama. Zato slijedimo primjer Isusa Krista koji na blagdan Srca Isusova govori kako je blaga i ponizna srca, a tome trebamo i mi težiti da bismo ljepše živjeli i bili jači.

Na kraju središnje teme uslijedila je radionica na kojoj je svatko dobio dva radna listića koji su predstavljali dlanove ruku u kojima se nalazi srce. Na prvom papiru prikazali smo ono loše (vensko) što bismo trebali popraviti da bismo srce očistili od grijeha, a na drugom papiru (arterijski dio srca) iznijeli smo sve ono dobro što molimo da nam Isus da za našu duhovnu sigurnost i na čemu smo zahvalni što smo do sada primili. Oba su se papira mogla i obojiti. Izmolili smo i molitvu Srcu Isusovu neka naša srca učini po svome srcu i prisjetili se krunice Presvetom Srcu Isusovu.

Ostatak susreta protekao je u druženju svih sudionika, a u 18:30 sati uslijedila je sveta misa koju je predvodio vlč. Leonardo Šardi. U homiliji predvoditelj euharistije izrekao je kako se ne bismo trebali uspoređivati ni s kim osim sa samim sobom i vidjeti jesmo li danas bolji nego jučer i tako ćemo u duhovnom smislu ići naprijed, ali i u svakodnevnim izazovima koji su pred nama. To je i središnja poruka našega Gospodina koji poziva na opraštanje za čistoću srca. Vjerujemo da smo svi dobili mnogo duhovne jakosti i mudrosti u svoja srca i da imamo zahvalnosti prema Bogu i jedni prema drugima na svemu što naša srca primaju, a to je radost, veselje, međusobno pomaganje, prijateljstvo, ljubav i sva ona dobra koja u sebi kao zajednica nosimo. Sljedeći će susret biti 29. lipnja od 16 do 19 sati na istome mjestu i svi ste pozvani na radost susreta i druženja.
 
Danijel Kralj
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika