Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Posvećeni život

VARAŽDIN, 16. 2. 2023.
Na ovotjednom susretu zajednice „Bartimej“, koji je održan 16. veljače 2023. godine, članovi zajednice imali su priliku proširiti svoje znanje o Redu sestara uršulinki, ali i iz prve ruke čuti kako to izgleda kad Gospodin poziva čovjeka da Mu služi na poseban način.

Uršulinka, s. Irena Jozić, ponajprije je tridesetak sudionika upoznala s počecima samog Reda kao i djelovanjem sestara uršulinki. Uršulinke su katolički ženski red što ga je 1535. u Bresci (Italija) utemeljila sv. Angela Merici sa svrhom odgoja i pouke ženske mladeži. Nazvane su po sv. Uršuli, koju su prihvatile kao uzor i zaštitnicu. U Varaždin dolaze 1703. godine i odmah se posvećuju poučavanju i odgoju mladih.

Sveta Anđela Merici rodila se 1. ožujka 1474. u Desenzanu, na Gardskom jezeru, a umrla je 27. siječnja 1540. u Bresci. Često je prikazivana sa štapom i Biblijom jer je voljela hodočastiti i često je citirala riječ Božju. Kao franjevačka trećoredica Anđela se odlikovala pobožnošću prema Kristovoj muci i presvetoj Euharistiji. Time su motivirana i njezina hodočašća u Varallo te u Jeruzalem. To je bio temelj njezine pobožnosti prema Presvetom Srcu Isusovu. U njezinoj pismenoj ostavštini samo jedanput je izričito spomenuto Srce Isusovo i to u oporuci njenim duhovnim kćerima kad ih poučava kako se trebaju ponašati u ophođenju s ljudima, pogotovo sebi povjerenim djevojkama. Ona piše: “Gledajte Isusa Krista koji je rekao: „Učite od mene jer sam blaga i ponizna srca.”

U varaždinskom samostanu trenutno živi 28 redovnica, pretežno starije životne dobi. Sestre u starijoj dobi ne odlaze u starački dom već je odlučeno da sestre koje su bolesne i trebaju skrb čine zasebnu zajednicu koja ima svoj ritam i način služenja, dok sestre koje su aktivne u svom apostolatu opet imaju svoj tempo i način služenja. Danas je najbrojnija zajednica u Poljskoj i u Indoneziji, što je zanimljivo jer je Indonezija pretežno muslimanska zemlja. Svaka redovnica prolazi kroz određene stupnjeve formacije: kandidaturu, postulat, novicijat i polaganje zavjeta. Odjeća sestara je sive boje i polažu zavjet siromaštva, čistoće i poslušnosti. S. Irena je istaknula kako različiti redovi u Crkvi imaju različite uniforme i pravila te kako svaka Bogu posvećena osoba ima svoj univerzalan put kojim razlučuje i odgovara na Božji poziv. Osvrćući se na svoj život te Božji zahvat i poziv, napomenula je kako dolazi iz katoličke obitelji i da nije nešto posebno planirala svoj život. Samo je znala da želi biti s Isusom i da joj je u crkvi uvijek jako lijepo. U srcu je osjećala veliku ljubav prema Isusu i znala je da treba biti redovnica. Studij je bio dosta zahtjevan, a između svih izazova istaknula je da joj je najteže bilo položiti vozački ispit.

Nakon izlaganja, sudionici su imali priliku sestri Ireni iznijeti svoja pitanja i nedoumice. Pitanja su bila vrlo zanimljiva, a sestra Irena se izvrsno snašla odgovarajući na svako pitanje. Tako smo mogli čuti zašto uršulinke imaju baš sivu boju odjeće, idu li sestre koje su bolesne i stare u starački dom, jesu li sestre uvijek u istom samostanu do kraja života ili odlaze i u druge samostane. Susret je završen svetom misom.

Ohrabreni riječima svete Anđele, pozivamo sve ljude dobre volje na idući susret koji će se održati u srijedu, 22. veljače 2023. godine, s početkom u 17 sati.: “Sjedinite se s Isusom Kristom, najsvetijim od svetih, u svetištu njegova Srca, te ondje promatrajte moć i slavu Božju. Povucite se u svetu ranu Isusova boka kao u jednu nepristupačnu tvrđavu; ona nek bude vaš oratorij, gdje ćete svoje molitve izlijevati, prostorija u kojoj ćete se duhovno odmarati. Ondje ćete naći sve što vam treba: prosvjetljenje u razmatranjima, žar u ljubavi, snagu u odlukama. Molite Gospodina da vam otvori vrata svog srca i pusti vas unutra jer ste tu kraj rane na Isusovu boku, kod krštenja, postali Božja djeca.”

Anika Sačić
 


Slika
Slika
Slika
Slika