Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Pobožnost krunice

VARAŽDIN, 5. 5. 2021.
Prve srijede u mjesecu svibnju, održan je još jedan redoviti katehetski online susret osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja, u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Voditelj ovog susreta, koji je okupio 20-tak sudionika, bio je povjerenik, vlč. Leonardo Šardi.

Kao što je to već uobičajeno, naš susret započeo je „vremenskom prognozom“. Dana 5. svibnja obilježava se nekoliko važnih dana za društvenu zajednicu. Između ostaloga istaknuti su: Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom te Svjetski dan primalja. Nedavno, točnije 30. travnja, obilježen je i Dan Međimurske županije, pa je tim povodom član Udruge slijepih Međimurske županije, gospodin Danijel Kralj, okupljenima predstavio prigodnu pjesmu pod naslovom „Međimurje.“ Također, i ostali sudionici istaknuli su svakodnevne aktivnosti kojima ispunjavaju vrijeme.

Mjesec svibanj u kojemu se nalazimo na osobit je način posvećen Blaženoj Djevici Mariji. Zbog toga je u središtu ovotjednog susreta bila pobožnost krunice. U uvodu same teme čuli smo pjesmu Andree Bocellia „Gratia plena“, odnosno „Milosti puna“. Zatim je povjerenik pročitao priču o tome kako je jedan redovnik putujući vlakom molio časoslov, službenu molitvu Crkve koju su svećenici dužni svakodnevno moliti. U jednom trenutku iz tog časoslova ispadne sličica Majke Božje pa ga dječak, koji je to vidio, upita: „Tko je to na slici?” Redovnik mu odgovara: „To je moja majka.“ Dječačić je malo gledao u sliku, malo u svećenika pa je rekao: „Ali vi si uopće ne sličite”. Svećenik se samo nasmijao i rekao: „Da, znam! Ali trudim se da svaki dan budem što sličniji njoj.”

Nakon uvodne priče, sudionici su odgovarali na pitanja: Tko je Marija za njih?; Znamo li za kakve događaje iz njezina života te koje su molitve njoj posvećene? U odgovorima sudionika istaknuto je da je Marija majka Isusova, ali i naša. Od važnijih događaja u njenom životu spomenuto je Bezgrešno začeče, Isusovo rođenje, Uznesenje na nebo, Mala Gospa, kao i trenuci kad je Marija bila ispod križa kad je Isus raspet. Od molitava koje su posvećene Mariji istaknute su: „Zdravo Marijo“, „Anđeo Gospodnji“ te molitva „Majci Božjoj Lauretanskoj“, koja se osobito štuje u župi Sveti Juraj na Bregu.

Zatim smo detaljnije upoznati sa samom poviješću nastanka pobožnosti krunice. Pobožnost krunice nastala je na temeljima događaja iz Isusova života koje nalazimo u Bibliji. Počela se razvijati još u 12 stoljeću, kada su nepismeni ljudi samo nizali molitvu „Zdravo Marijo“ koja je zamijenjivala molitvu psalama, da bi se intenzivnije razvijala kada su se u to uključili samostanski redovi kartuzijanaca i dominikanaca. Nakon borbe Turaka kod Lepanta 1571., papa Pio V., prihvatio je molitvu krunice u obliku kakav i danas poznajemo, ustanovivši blagdan Kraljice Svete krunice, koji se u Crkvi slavi 7. listopada.

Danas se cijela krunica sastoji od dvadeset otajstava koja su podijeljena u četiri jednaka djela te nam opisuju događaje iz Isusova života koje nalazimo u Bibliji. Poznajemo tako radosna otajstva krunice koja se mole u vrijeme došašća i božićnog vremena te ponedjeljkom i subotom; zatim žalosna otajstva koja se mole u korizmenom vremenu, odnosno utorkom i petkom; pa slavna otajstva koja se mole u uskrsnom vremenu, osobito srijedom i nedjeljom; te najnovija otajstva svjetla koja se mole četvrtkom.

Pred kraj, pogledali smo kratki filmić naziva „Majčinska ljubav“, te zajednički izmolili krunicu, na način da je svatko od sudionika izmolio jedan „Zdravo Marijo“. Također, najavili smo i idući susret, a koji će biti održan u četvrtak,13. svibnja 2021. godine, u 16 sati.
 

Krunoslav Šardi